Доступність посилання

ТОП новини

На сайті президента з’явилася петиція про припинення громадянства судді Верховного суду з паспортом РФ


3 жовтня судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду на зборах залишили на посаді голови Богдана Львова, який має російське громадянство
3 жовтня судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду на зборах залишили на посаді голови Богдана Львова, який має російське громадянство

На сайті президента України триває збір підписів під петицією з вимогою перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства голови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова, про російське громадянство якого раніше розповіли журналісти-розслідувачі «Схем» (проєкт Радіо Свобода) у першій та другій частині розслідування, що згодом підтвердила і СБУ.

Станом на вечір 3 жовтня петицію підписало понад 10 тисяч громадян із 25 тисяч, необхідних для того, щоб петицію розглянув президент країни.

«Наявність російського громадянства у судді, який ухвалює рішення іменем України та, до того ж, обіймає високу адміністративну посаду в судовій системі, є загрозою державності і вершиною некомпетентності правоохоронних органів на восьмому році війни з Росією, пів року з яких це повномасштабна війна на винищення всього українського народу», – йдеться у тексті петиції.

Зареєструвала петицію Аліна Михайлова – українська волонтерка, військовослужбовиця Збройних сил України.

Читайте також: Судді не звільнили громадянина РФ Львова з посади голови Касаційного господарського суду: забракло одного голосу

«Закликаю Президента України Володимира Зеленського ініціювати проведення перевірки відповідними державними органами та у разі підтвердження оприлюднених журналістами фактів скористатись своїми повноваженнями і припинити громадянство Богдана Львова», – йдеться у петиції, автори якої посилаються на ст. 19 Закону України «Про громадянство України», відповідно до якої, добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави є підставою для втрати громадянства України, а відповідні рішення віднесені до повноважень Президента України.

Раніше з вимогою про позбавлення громадянства судді Львова виступили профільні громадські організації. У заяві йдеться про те, що «громадянин Російської Федерації Богдан Львов не може ухвалювати рішення іменем України», тому активісти закликають президента Володимира Зеленського ухвалити указ про припинення українського громадянства судді.

3 жовтня судді Касаційного господарського суду у складі Верховного суду на зборах залишили на посаді голови Богдана Львова, який має російське громадянство. Як повідомляє журналіст Радіо Свобода, для ухвалення рішення для звільнення Львова зборам суддів забракло одного голосу.

За результатами таємного голосування, 18 суддів висловилися «проти» дострокового звільнення судді. «За» таке рішення проголосував 21 суддя.

«Отже, Богдан Львов залишається головою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, оскільки для звільнення його з посади необхідно було 22 голоси», – повідомили у Верховному суді.

Раніше того ж дня Служба безпеки України підтвердила наявність у голови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова громадянства Російської Федерації. Про це йшлося у офіційному повідомленні Верховного суду.

Розслідування «Схем» про те, що Богдан Львов понад 20 років тому отримав громадянство РФ на підставі довідки військовослужбовця, а потім поновив паспорт по досягненню 45-річного віку у 2012-му, вийшло 15 вересня. У ньому також йшлося про те, що суддя свідомо користувався російськими документами, зокрема, під час операцій із незадекларованою нерухомістю у Москві, повідомляли «Схеми». Під час інтерв’ю журналістам Львов заперечив що має паспорт РФ.

Після виходу розслідування суддя визнав, що в реєстрах РФ є дані про його громадянство, але заявив, що це «якісна підробка» для «дестабілізації роботи судової системи України». 26 та 28 вересня він опублікував два дописи на своїй сторінці у фейсбуці, ставлячи під сумнів окремі документи з розслідування, називаючи його «чистим фейком».

У своєму детальному аналізі «Український суддя з паспортом РФ. Продовження розслідування «Схем»» журналісти спростовують звинувачення Львова та покроково підтверджують висновки свого розслідування.

Після публікації розслідування у НАБУ відкрили кримінальне провадження за фактами ймовірного недекларування квартири суддею за за ч.1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України – «умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації». Журналістів «Схем» викликали на допит у цьому провадженні як свідків.

Журналіст-розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв, проаналізувавши справу голови Касаційного господарського суду Богдана Львова, також підтвердив, що високопосадовий український суддя має громадянство Російської Федерації, та виключив, що це могла бути «якісна» підробка, як заявив Львов після виходу журналістського розслідування «Схем», оскільки суддя Львов мав громадянство країни-агресора задовго до публікації журналістами відповідних фактів, що в тому числі випливає із російських баз, вивантажених багато років тому, в які неможливо внести зміни.

XS
SM
MD
LG