Доступність посилання

ТОП новини

Супутник зафіксував вже четверте місце масового поховання у Маріуполі – «Схеми»


Супутник зафіксував вже четверте місце масового поховання біля Центрального кладовища у окупованому Маріуполі, про яке повідомила місцева влада. Воно з’явилося ще на початку березня. Про це повідомляють журналісти «Схем» (Радіо Свобода), які проаналізували супутникові знімки компанії Maxar.

Напередодні радник міського голови Петро Андрющенко у своєму телеграм-каналі розповів, що до міськради надійшла інформація про розконсервацію історичного кладовища «Некрополь», де може знаходитись ще одне місце масового поховання маріупольців.

За допомогою супутникових знімків Maxar, журналісти «Схем» встановили це місце. На знімках видно дві траншеї. Одна з них сягає більше 30 метрів у довжину.

З’явилося масове поховання на початку березня.

10 березня журналістка азербайджанського видання APA TV Ілаге Велієва публікувала на своїй сторінці Facebook відео з масовим похованням загиблих маріупольців, однак не вказала його місце розташування. Аналізуючи відео, «Схеми» змогли підтвердити, що мова йде саме про територію поблизу історичного кладовища «Некрополь» у центрі Маріуполя.

На кадрах з відео видно купол Свято-Микільського кафедрального собору, високу трубуі у переулку Левітана, а також дахи підсобних приміщень за парканом.

Це вже четверте місце масового поховання, яке вдалось встановити за допомогою інформації від місцевої влади та супутникових знімків.

Раніше «Схеми» розповіли про місця масових поховань маріупольців біля селища Мангуш, на кладовищі у селі Виноградне та на кладовищі селища Старий Крим. «Схеми» повідомляли, що поховання у Виноградному та Старому Криму продовжують збільшуватись у розмірах.

«Сьогодні Маріуполь як одна велика могила. 20 тисяч людей вже загинуло. Більше 10 тисяч можуть померти від хвороб, нестачі води, їжі та ліків», – йдеться у повідомленні міської ради Маріуполя від 16 травня.

«Зараз російські окупанти намагаються зробити все для того, щоб сховати свої воєнні злочини. Вони ховають тіла у братських могилах та використовують мобільні крематорії. Тобто ми розуміємо, що їм потрібно приховати понад 20 тисяч вбитих маріупольців. Але ми продовжуємо фіксувати ці масові поховання для того, щоб не дозволити приховати ці злочини проти маріупольців», – раніше повідомляв журналістам міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Маріуполь був оточений російськими військами ще в перші кілька діб широкомасштабного вторгнення Росії, яке розпочалося 24 лютого. Українські підрозділи чинять опір у приазовському місті вже третій місяць.

Наразі на «Азовсталі» також залишаються бійці батальйону «Азов» та морські піхотинці.

XS
SM
MD
LG