Доступність посилання

ТОП новини

Захист «Схем» про підпал редакційного авто: слідство досі не встановило замовників та організаторів злочину


Юридичний захист журналістів «Схем», чиє редакційне авто було спалене влітку 2020 року під Києвом, вітає передачу справи щодо одного з підозрюваних у виконанні підпалу до суду, але нагадує, що слідство досі не встановило інших учасників злочину
Юридичний захист журналістів «Схем», чиє редакційне авто було спалене влітку 2020 року під Києвом, вітає передачу справи щодо одного з підозрюваних у виконанні підпалу до суду, але нагадує, що слідство досі не встановило інших учасників злочину

Юридичний захист журналістів «Схем», чиє редакційне авто було спалене влітку 2020 року у Броварах під Києвом, вітає передачу справи щодо одного з підозрюваних у виконанні підпалу до суду, але нагадує, що слідство досі не встановило інших учасників злочину – його організаторів та замовників. Про це повідомила Оксана Максименюк, керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси, яка представляє журналістів у цій справі.

«Організатор та замовник досі не встановлені. Встановили лише трьох фактичних виконавців, двоє з них досі у розшуку, затримали лише одного з них – Кирила Баріхашвілі, і до цього часу він не дав свідчень, які б дали можливість встановити замовників. За нашою інформацією, у слідства і досі немає версій та думок, хто міг бути замовником або хоча б організатором підпалу. Тому хоч розслідування щодо одного виконавця завершене і передане до суду, але за 8 місяців слідству не вдалось поки повністю розкрити цей злочин», – відзначила Оксана Максименюк.

«В частині передачі справи по Баріхашвілі до суду вважаємо, що це можна було зробити ще раніше. Але при ознайомленні з матеріалами справи адвокат та обвинувачений затягували час. Втім, те, що його справа перейшла до суду, це позитивна новина, і ми сподіваємося, що суд винесе справедливе і законне рішення. Ми здійснюємо контроль за проведенням слідства і зі свого боку намагаємося допомагати йому, щоб встановити винних осіб», – повідомила адвокатка.

27 квітня Офіс генерального прокурора повідомив, що Броварська окружна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно жителя Києва, якого підозрюють у кримінальній справі про підпал автомобіля знімальної групи «Схем» (спільний проєкт Радіо Свобода і «UA: Перший»).

Справа розслідується за фактами умисного знищення чужого майна шляхом підпалу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб та впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків.

«Розслідуванням встановлено, що вночі 17 серпня 2020 року в м. Бровари група осіб, за попередньою змовою між собою, підпалила автомобіль марки «КІА», що належав водію Радіо Свобода – члену журналістської групи, яка для здійснення своєї законної професійної діяльності використовувала цей транспортний засіб. Перебуваючи у дворі багатоповерхівки, вони кинули на передню частину автівки предмет, від якого транспортний засіб загорівся та був повністю знищений», – йдеться в повідомленні ОГПУ.

За даними прокуратури, матеріали стосовно інших осіб, причетних до скоєння злочину, виділені в окреме провадження.

Уночі 17 серпня 2020 року в Броварах на Київщині невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший»), який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру.

Через підпал автомобіля знімальної групи «Схем» Національна поліція розпочала кримінальне провадження за статтею про умисне знищення або пошкодження майна. Державна служба з надзвичайних ситуацій дійшла висновку, що авто загорілося через «занесення стороннього джерела запалювання».​

26 серпня 2020 року поліція затримала підозрюваного Кирила Баріхашвілі. Броварський міськрайонний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з можливістю внести заставу у розмірі 175 650 грн. Менше ніж за тиждень він вніс заставу та вийшов з-під варти. Баріхашвілі причетність до підпалу заперечує.

Від 30 серпня поліція розшукує двох чоловіків, яких підозрюють в організації підпалу автомобіля журналістських розслідувань «Схеми». Про це у серпні 2020 року повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов у фейсбуці. Крім того, він оприлюднив їхні фото та прізвища.

Раніше Броварський міськрайонний суд відмовив у накладенні арешту на вилучене під час обшуків у Кирила Баріхашвілі майно. Адвокати «Схем» висловлювали побоювання, що відмова в арешті може призвести до втрати ключових доказів у справі підпалу автівки «Схем» будуть втрачені, а справа може залишитися не розкритою.

На той час виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар закликала українську владу якнайшвидше розслідувати інцидент.

Крім того, провести ретельне і прозоре розслідування підпалу автомобіля закликав президент України Володимир Зеленський, народні депутати з різних політичних сил, Міжнародний Комітет захисту журналістів (CPJ), правозахисна організація Freedom House, Міжнародна та Європейська федерації журналістів, низка дипломатів, зокрема посольство США в Україні.

XS
SM
MD
LG