Доступність посилання

ТОП новини

Кількість померлих від кору зростає, попри зменшення приросту хворих минулого тижня – МОЗ


Ліків від кору не існує, захистити може лише вакцинація, кажуть лікарі
Ліків від кору не існує, захистити може лише вакцинація, кажуть лікарі

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що від кору в Україні з початку 2019 року померли шестеро людей, серед них – двоє дітей. Зокрема, протягом минулого тижня від ускладнень померла одна доросла людина.

При цьому, за даними МОЗ, минулого тижня приріст кількості хворих на кір зменшився на 6% порівняно з попереднім тижнем.

У 2018 році кір забрав 16 життів.

У МОЗ наголошують, що щеплення є єдиним надійним захистом від кору. Вакцинуватися можна і в період спалаху хвороби, кажуть у міністерстві.

Читайте також: Україна на межі епідемії? Все, що треба знати про кір

«Оскільки вакцинація є питанням національної безпеки, підрив довіри до вакцинації може використовуватись як один із інструментів гібридної агресії проти цілих держав. Зокрема, дослідники Університету Джона Гопкінса (США) проаналізували тисячі твітів, опублікованих між 2014 і 2017 роками і виявили, що з акаунтів російських тролів, які намагалися вплинути на вибори в США, також писали і про вакцини. Ці акаунти розповсюджували як твердження на підтримку вакцин, так і відверто антивакцинаторські твіти, чим штучно розпалювали дискусію та провокували сумніви у доведеній ефективності щеплень», – заявляють у МОЗ.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) цього року вперше внесла відмову від вакцинації у щорічний список глобальних загроз здоров’ю.

Кір у Європі: чи обов’язкова вакцинація в країнах ЄС (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Кір – заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі й на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 із 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені, кажуть лікарі.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до тяжких ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку – енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності і смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація.

XS
SM
MD
LG