Доступність посилання

ТОП новини

США розглядають відключення SWIFT для Росії в разі посилення її агресії проти України – CNN


Позиції українських військових поблизу Горлівки, Донецька область, квітень 2021 року
Позиції українських військових поблизу Горлівки, Донецька область, квітень 2021 року

Сполучені Штати розглядають можливість відключення Росії від платіжної системи SWIFT у разі ескалації її агресії проти України. Про це повідомляє американський канал CNN із посиланням на свої джерела, «обізнані з темою».

Про це співрозмовники журналістів повідомили, коментуючи можливий пакет санкцій, який готує Вашингтон на випадок загострення агресії.

За даними журналістів, нові економічні санкції можуть бути спрямовані на кілька секторів, у тому числі виробників енергії, російські банки та російський державний борг. Також можуть бути застосовані обмеження проти найбільш заможних російських олігархів.

Читайте також: У Білому домі заявили, що Блінкен поговорить із Зеленським перед зустріччю Байдена й Путіна

«Урядовці також розглядали відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, від якої Росія багато в чому залежить, кажуть два джерела, обізнані з обговореннями. Це вважається «ядерною» опцією», – йдеться в матеріалі.

Один із американських високопосадовців також згадав про можливість відмови російським енергетичним компаніям у доступі до ринку боргових зобов’язань.

«Ми уклали досить агресивний пакет», – цитують журналісти джерело у Вашингтоні. Неназваний посадовець застеріг Росію, що в разі прямого вторгнення США та Європа запровадять найгірші економічні санкції, що були застосовані до будь-якої країни, окрім Північної Кореї та Ірану.

Читайте також: Чисельність військових Росії поблизу України може зрости до 175 тисяч – міністр оборони

Офіційних заяв про відключення системи SWIFT з боку Вашингтону наразі не було.

Раніше 6 грудня посадовець Білого дому анонімно заявив журналістам, що США провели дискусії з європейськими партнерами щодо колективних планів на випадок серйозної російської військової ескалації в Україні.

За його словами, сторони спланували контрзаходи, які б «завдали значної та серйозної економічної шкоди російській економіці» в разі загострення агресії.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG