Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк прогнозує зростання економіки України на 0,5% у 2023-му


Світовий банк вказує на те, що, попри «величезну» економічну шкоду від російської агресії, Україну підтримали розблокування портів на Чорному морі та допомога донорів
Світовий банк вказує на те, що, попри «величезну» економічну шкоду від російської агресії, Україну підтримали розблокування портів на Чорному морі та допомога донорів

Економічна активність в Європі та Центральній Азії у 2023 році залишиться низькою через негативні наслідки російського повномасштабного вторгнення в Україну, а також високу інфляцію та суворі фінансові умови. Про це повідомила пресслужба Світового банку з огляду на Економічний огляд цього регіону.

Зокрема, очікується, що обсяг регіонального виробництва зросте на 1,4% цього року і в середньому на 2,7% протягом 2024 і 2025 років.

При цьому економічне зростання «може бути слабшим, якщо війна, спричинена вторгненням Росії в Україну, ще більше загостриться, ціни на продовольство та енергоносії продовжать зростати», процентні ставки зростатимуть швидше або потоки капіталу раптово змінять напрямки.

Читайте також: Експорт українського зерна і протести європейських агровиробників: у чому проблема

«За прогнозами, економіка України зросте на 0,5% цього року після стрімкого скорочення на 29,2% у 2022 році, в рік російського вторгнення в країну», – йдеться в пресрелізі.

Світовий банк вказує на те, що, попри «величезну» економічну шкоду від російської агресії, Україну підтримали розблокування портів на Чорному морі та допомога донорів.

Світовий банк заявив у березні, що потреби України у реконструкції та відновленні зросли до 411 мільярдів доларів лише за рік після вторгнення Росії.

У жовтні 2022 року Світовий банк прогнозував, що сукупний ВВП країн Європи та Центральної Азії зросте на 0,3 відсотка у 2023 році.

XS
SM
MD
LG