Доступність посилання

ТОП новини

НАТО закликає Іран повернути захоплені танкери


Один із захоплених танкерів – британський
Один із захоплених танкерів – британський

НАТО закликає Іран повернути захоплені нещодавно два комерційні танкери.

Вчинок Тегерану у альянсі вважають «явним викликом міжнародній свободі судноплавства»

«Ми закликаємо Іран негайно звільнити кораблі і їхній екіпаж. Сполучене королівство ясно дало зрозуміти, що їхнім пріоритетом є врегулювання ситуації шляхом діалогу і дипломатії. НАТО підтримує всі дипломатичні зусилля з врегулювання цієї ситуації», – мовиться у заяві НАТО.

Зазначається також, що всі союзники Альянсу стурбовані дестабілізуючою діяльністю Ірану.

Іранський Корпус вартових ісламської революції 19 липня заявив, що «конфіскував» британський танкер Stena Impero в Ормузькій протоці за нібито недотримання «міжнародних морських правил».

Напівофіційне іранське інформагентство Fars повідомило 20 липня, що затримання Stena Impero пов’язане із аварією іранського рибальського човна, який відправив сигнал лиха, а британський корабель буцімто проігнорував цей сигнал. Власник і оператор Stena Impero, компанія Stena Bulk і Northern Marine, заперечила будь-які порушення з боку екіпажу.

Іранська сторона заявила, що наразі танкер стоїть в порту Бендар-Аббаса, всі члени екіпажу залишаються на кораблі. А це 23 моряки – з Індії, Росії, Латвії та Філіппін.

Міністр закордонних справ Великобританії Джеремі Хант, коментуючи захоплення танкера під британським прапором в Перській затоці, заявив, що «Іран обрав небезпечний шлях». У британському уряді назвали це «очевидним викликом міжнародній свободі судноплавства».

4 липня британським військово-морським флотом був затриманий іранський танкер Grace-1 під прапором Панами за підозрою в контрабанді нафти до Сирії на порушення санкцій Європейського союзу. 19 липня влада Гібралтару продовжила термін арешту судна на 30 днів. 12 липня Тегеран закликав Великобританію негайно звільнити нафтовий танкер.

XS
SM
MD
LG