Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони розповіли, чи служив в армії кандидат у президенти Зеленський


Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Генеральний штаб ЗСУ заявив про проведення перевірки щодо проходження військової служби кандидата на посаду президента України Володимира Зеленського. Про це мовиться у повідомленні на сайті Міноборони.

За даними міністерства, це було зроблено на запит народних депутатів від фракцій «Блок Петра Порошенка» Олександра Бригинця, Юлія Мамчура, «Народний фронт» Тетяни Чорновол та позафракційного депутата Віктора Бондаря.

«Інформуємо, що громадянин Зеленський В.О. перебуває на військовому обліку військовозобов’язаних у Металургійно-Довгинцівському об’єднаному районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки міста Кривого Рогу з 22.12.2008 року і по теперішній час, військове звання – солдат, військово-облікова спеціальність – діловод діловодства. Придатний до військової служби. Військову службу у ЗС України не проходив», – зазначається у повідомленні.

Як заявили у Генштабі, для призову під час мобілізації Зеленському надсилали повістки чотири рази.

«Для призову під час мобілізації громадянину Зеленському В.О. надсилалися повістки: 15.04.2014, 23.06.2014, 15.08.2014, 10.05.2015 за адресою, визначеною у його облікових документах. Громадянин Зеленський В.О. до військового комісаріату за його викликом не прибував», – інформує Міноборони.

Водночас Римма Зеленська, мати кандидата у президенти Володимира Зеленського, у коментарі «Громадському» телебаченню 13 квітня заявила, що її син давно зареєстрований у Києві, і жодних адресованих йому повісток у Кривому Розі вона не отримувала і не бачила.

У штабі Зеленського цю інформацію наразі не коментували.

За повідомленнями ЗМІ, у квітні 2014 року, якраз через кілька днів після направлення першої зі згаданих Генштабом повісток, мати Зеленського телефонувала йому просто під час його публічної прес-конференції з нагоди представлення нового комедійного телешоу, щоб повідомити про цю повістку. За тими повідомленнями, тоді Зеленський заявляв, що, як військовозобов’язаний, «піде воювати», але стверджував, що документи мали переслати за місцем його проживання в Києві, де він зареєстрований.

Відповідно до українського законодавства, військовозобов’язані громадяни України мають при зміні місця проживання також ставати на військовий облік за новим місцем проживання, знявшись перед цим із обліку за попереднім. При цьому зареєструватися за новим місцем проживання, як і знятися з реєстрації за попереднім, не маючи в військово-облікових документах належних позначок про зміну місця військового обліку, неможливо, не порушуючи законодавства України.

XS
SM
MD
LG