Доступність посилання

ТОП новини

Україна виходить з Антитерористичного центру держав СНД – рішення парламенту


За це рішення проголосували 309 народних депутатів, п’ятеро висловилися проти
За це рішення проголосували 309 народних депутатів, п’ятеро висловилися проти

Верховна Рада 16 лютого підтримала законопроєкт про вихід України з Антитерористичного центру держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав.

За це рішення проголосували 309 народних депутатів, п’ятеро висловилися проти, 15 утрималися, 30 – не голосували.

«Вийти з Рішення про створення Антитерористичного центру держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписаного 21 червня 2000 року в Москві, та Рішення про Антитерористичний центр держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписаного 1 грудня 2000 року в Мінську, ратифікованих Верховною Радою України 4 жовтня 2001 року», – йдеться в документі, ініційованому президентом Володимиром Зеленським.

Читайте також: Кремль заявляє, що визнання «ЛДНР» не корелюється з Мінськими угодами

Крім того, народні депутати підтримали законопроєкт «Про вихід з деяких міжнародних договорів України, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав». Його подав прем’єр-міністр Дмитро Шмигаль.

Документ передбачає, зокрема, вихід України з угоди про правила визначення походження товарів країн, що розвиваються, при наданні тарифних преференцій.

При цьому кілька народних депутатів під час обговорення закликали денонсувати всі угоди, укладені Україною в рамках СНД, і натомість укласти двосторонні угоди з держава, які входять до цього об’єднання.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила звіт ТСК щодо ситуації в «Укрзалізниці»

Україна стала однією з держав-засновниць Співдружності Незалежних Держав у 1991 році. У 2018 році президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про остаточне припинення участі України у роботі статутних органів СНД.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG