Доступність посилання

ТОП новини

Україна не чекатиме на F-16, щоб почати контрнаступ – Зеленський


Володимир Зеленський додав, що Україна не може заморозити конфлікт, аби підготувати свої війська, тому що Росія також використає цей час
Володимир Зеленський додав, що Україна не може заморозити конфлікт, аби підготувати свої війська, тому що Росія також використає цей час

Винищувачі «сильно допомогли б» українському контрнаступу, але початок контрнаступу не буде прив’язаний від їх отримання. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю журналістам фінських, шведських, данських і норвезьких медіа, оприлюдненому на його YouTube-каналі 29 квітня.

«Ми розуміємо, що так затягувати ми не будемо, і будемо починати (контрнаступ – ред.) ще до того, як у нас з’являться F-16 або щось ще. Заспокоювати Росію, що нам потрібно кілька місяців, щоб навчатися на літаках, і тільки потім ми почнемо – ні, так не буде. Ми почнемо й будемо йти вперед, але паралельно, я вважаю, що це дуже потрібно», – заявив голова держави.

Він додав, що Україна не може заморозити конфлікт, аби підготувати свої війська, тому що Росія також використає цей час.

Читайте також: Берлін відкинув можливість відправки німецьких винищувачів в Україну

«Якщо заморозити цей конфлікт, думати про підготовку наших військових, дати час – так просто не вийде, Росія буде зміцнюватися, вона налагодить виробництво, багато країн дадуть їй спокій, вона навчиться обходити санкції, час буде працювати на Росію. А потім, коли вона зміцніє, вона знову повернеться».

Відтак, додав Зеленський, російські війська повинні бути повністю витіснені з української території, тоді Росія «буде займатися виключно своїми внутрішніми питаннями».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вкотре закликав надати Києву сучасні літаки F-16 після чергових ракетних ударів 28 квітня.

Україна неодноразово зверталася до союзників щодо сучасних винищувачів, зокрема, F-16. Під час зустрічі в Парижі на початку лютого президент України Володимир Зеленський закликав західних партнерів «якомога швидше» надати Україні винищувачі, щоб відбити наступ Росії.

XS
SM
MD
LG