Доступність посилання

ТОП новини

Україна в ООН: Росія продовжує блокувати вільне судноплавство в Чорному й Азовському морях


Так, українська сторона нагадала про рішення Росії «закрити до жовтня 2021 року частину Чорного моря в напрямку Керченської протоки під приводом військової підготовки»
Так, українська сторона нагадала про рішення Росії «закрити до жовтня 2021 року частину Чорного моря в напрямку Керченської протоки під приводом військової підготовки»

Українська делегація на засіданні Ради безпеки ООН із підтримання міжнародного миру і безпеки на морі 9 серпня заявила, що Росія не припиняє нарощування військового потенціалу в Азово-Чорноморському регіоні, і закликала припинити обмежувати там вільне судноплавство.

Так, українська сторона нагадала про рішення Росії «закрити до жовтня 2021 року частину Чорного моря в напрямку Керченської протоки під приводом військової підготовки». На думку української сторони, «це є кричущим порушенням принципів свободи мирного судноплавства».

«На тлі продовження нарощування військової потужності уздовж державного кордону України Росія посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, зокрема, за рахунок збільшення кількості військово-морських суден, у тому числі здатних нести ядерну зброю. Росія не повинна перешкоджати транзитному проходу суден через міжнародну протоку і через порти Азовського моря. Росія повинна припинити агресію проти України і відновити повагу до суверенітету і цілісності території України в межах міжнародно визнаних кордонів», – йдеться в повідомленні місії України в ООН.

На цьому ж засіданні США також нагадали про продовження агресивних дій проти України в Чорному й Азовському морях.

Президент Росії Володимир Путін на початку липня підписав закон, який дозволяє військовослужбовцям і співробітникам Росгвардії «блокувати території й акваторії охоронюваних об’єктів для припинення спроб незаконного проникнення». Під охороною Росгвардії перебувають, у тому числі акваторії Керченської протоки і побудованого Росією моста через неї, а також акваторії російського енергомоста з Кримом.

У червні 2021 року, коли правом на мирний прохід українськими територіальними водами навколо Криму, неподалік від Севастополя, скористався британський есмінець «Дефендер», російські кораблі і літаки супроводжували корабель, але не наважилися напасти на нього. У НАТО заявили, що такі мирні проходи збираються здійснювати і надалі.

Прем’єр Британії Боріс Джонсон заявив, що екіпаж есмінця діяв законно, бо Лондон не визнає територіальних претензій Росії на Крим.

Британський есмінець «Дефендер». Чи був обстріл?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:32 0:00
Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG