Доступність посилання

ТОП новини

В ОП уточнили, що передбачає оборонна угода, про яку домовилися Україна і Польща


Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький (праворуч) під час пресконференції на тлі військової бронетехніки. Варшава, 5 квітня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький (праворуч) під час пресконференції на тлі військової бронетехніки. Варшава, 5 квітня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у Варшаві підписали лист про наміри співпраці з питань постачання оборонної техніки. Як повідомила пресслужба українського президента 5 квітня, метою цього є забезпечення постійної підтримки і зміцнення оборонних потужностей ЗСУ шляхом придбання Україною польської оборонної техніки, зокрема БТР «Росомак», самохідних мінометів «Рак» і ракет до переносних зенітно-ракетних комплексів «Перун».

«Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР «Росомак», самохідних мінометів «Рак», систем ППО, зокрема дуже ефективних «Перунів», МіГів та іншого озброєння, якого ми дуже потребуємо», – заявив Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Матеушем Моравецьким у Варшаві.

За його словами, йдеться не лише про підтримку, а й про співпрацю, зокрема у форматі закупівель, що посилюватиме оборонний потенціал і України, і Польщі.

Також, як заявив Зеленський, на зустрічі з Моравецьким обговорювали створення спільних підприємств для виробництва озброєння і боєприпасів.

«Попри все, оборонно-промисловий комплекс наших країн працюватиме дієво. Є дуже предметні домовленості», – зазначив президент. Подробиць він не навів.

Крім того, у рамках візиту президента до Польщі була підписана угода про співпрацю у сфері відновлення зруйнованої внаслідок війни інфраструктури України.

Президент Володимир Зеленський відвідує Польщу з офіційним візитом 5 квітня.

Президент Польщі Анджей Дуда після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 5 квітня повідомив, що його країна планує передати Україні ще чотири літаки МіГ-29.

«Щодо літаків МіГ-29, то чотири з них із наших запасів були передані Збройним силам України. Зараз передають ще чотири. Загалом це вісім», – цитує Дуду, зокрема, видання Do Rzeczi.

XS
SM
MD
LG