Доступність посилання

ТОП новини

Двох українських пілотів звільнили з полону – ГУР Міноборони


Ілюстраційне фото. Пілоти потрапили до полону 8 березня в районі села Нова Басань на Чернігівщині
Ілюстраційне фото. Пілоти потрапили до полону 8 березня в районі села Нова Басань на Чернігівщині

Двоє українських пілотів Олексій Чиж і Іван Попеляшко повернулися до України після російського полону, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони 14 квітня.

За повідомленням, Чиж і Попеляшко потрапили до полону 8 березня в районі села Нова Басань на Чернігівщині. Зрештою їх доправили до слідчого ізолятора в російському Курську, де утримували в одній камері з іще вісьмома українськими офіцерами.

За свідченнями Попеляшка, українські полонені, попри серйозні поранення, не отримують медичної допомоги.

Читайте також: Заяви Росії про понад тисячу українських полонених у Маріуполі «ймовірно, неправдиві» – аналітики

При цьому, як повідомляє ГУР із посиланням на Олексія Чижа, російські військові погрожували полоненим катувати їхніх товаришів, вимагаючи записувати пропагандистські відео:

«Якщо відмовлялись, погрожували що перестануть перев’язувати рани товаришам. Казали, що будуть відрізати запалені частини по шматочку. Згадували про наші сім’ї та про небезпеку, яка їм загрожує».

За словами Попеляшка, російські офіцери повторювали, що «хочуть звільнити Україну від нацистів, що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща».

Читайте також: «Розстріл поранених у формі армії РФ»: хто на відео і чи справжнє воно?

Наразі пілоти, як зазначають у ГУР, перебувають у шпиталі та отримують необхідну медичну допомогу. Розвідка не оприлюднює деталей та умов їхнього звільнення.

Міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 9 квітня повідомила про третій обмін полоненими, в ході якого Україна повернула 26 громадян, з них 12 військових та 14 цивільних.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG