Доступність посилання

ТОП новини

«Укрзалізниця» стала «приватною», але лишається в державній власності


У держпідприємстві пояснюють: зміна статусу не означає, що акції «Укрзалізниці» можна купити
У держпідприємстві пояснюють: зміна статусу не означає, що акції «Укрзалізниці» можна купити

Зміна типу акціонерного товариства «Українська залізниця» з публічного на приватне не позначиться на формі власності компанії – вона лишається державною. Таке роз’яснення оприлюднила прес-служба «Укрзалізниці».

«Зі зміною правового статусу «Укрзалізниці» з публічного на приватне акціонерне товариство 100% акцій, як і раніше, належать державі і заборонені для відчуження. Ми мали ситуацію, коли формально акціонерне товариство мало ознаки приватного, а значилося в державному реєстрі як публічне. Тепер цю невідповідність усунуто», – цитують у заяві виконувача обов’язків голови правління «Укрзалізниці» Євгена Кравцова.

Читайте також: Три роки без прямих перельотів. Як українці потрапляють до Росії​

Згідно з пунктом 15-2 частини 1 статті 2 закону України «Про акціонерні товариства» публічне акціонерне товариство – це акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі в частині включення до біржового реєстру.

Таким чином, зміна типу товариства має на меті лише привести статут держпідприємства у відповідність до змін у законах, які регулюють діяльність акціонерних підприємств, зазначено в заяві.

Читайте також: «Укрзалізниця» показала рейкові автобуси, які сполучатимуть київський вокзал і «Бориспіль»​

Кравцов сподівається, що зміна типу акціонерного товариства дозволить «Укрзалізниці» користуватися простішим підходом до регулювання, збільшити довіру інвесторів та вибудувати чітку систему управління.

Раніше стало відомо, що Кабінет міністрів змінив тип акціонерного товариства «Українська залізниця» з публічного на приватний – таке рішення уряд ухвалив 31 жовтня.

XS
SM
MD
LG