Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони прокоментували скасування візиту Умєрова в Париж на «артилерійську коаліцію»


У МОУ уточнили, що участь у заході з відкриття коаліції міністр оборони бере дистанційно через відеозвʼязок
У МОУ уточнили, що участь у заході з відкриття коаліції міністр оборони бере дистанційно через відеозвʼязок

Міністерство оборони України пояснило, що очільник відомства Рустем Умєров переніс візит до Парижа, де 18 січня стартує «артилерійська коаліція» для України через участь у Ставці верховного головнокомандувача.

«На відкритті Коаліції артилерії в Парижі 18 січня 2024 року від Міністерства оборони України представлена українська делегація на чолі з заступником міністра Іваном Гаврилюком. Про участь міністра оборони було заздалегідь повідомлено, що візит може бути перенесений через те, що вчора міністр оборони брав участь у Ставці верховного головнокомандувача», – йдеться в повідомленні.

У МОУ уточнили, що участь у заході з відкриття коаліції міністр оборони бере дистанційно через відеозвʼязок.

«Також зараз команди українського і французького міністерств працюють над новою датою візиту», – додали в міністерстві.

Західні союзники України 18 січня на церемонії в Парижі запустять «артилерійську коаліцію», щоб посилити українські збройні сили, які протистоять російському вторгненню.

Ініціатива під керівництвом США і Франції, що складається з 23 країн, є частиною зусиль Контактної групи з оборони України («Рамштайн»), яка об’єднує понад 50 союзників Києва.

Україну на церемонії мав представляти міністр оборони Рустем Умєров, але його поїздку до Парижа в останній момент скасували. Французький уряд заявив, що через «міркування безпеки», писало агентство AFP, не уточнюючи подробиць.

У Міністерстві оборони Франції заявили, що «артилерійська коаліція» прагне об’єднати зусилля, щоб допомогти Україні мати артилерійські сили, які відповідають потребам її контрнаступу й її армії майбутнього, у короткостроковій і довгостроковій перспективі».

Ініціатива також розглядається як ще один вирішальний крок у переході України від радянської до західної артилерії. Але цей перехід зіткнувся з основною перешкодою у нестачі боєприпасів для західної техніки. Щоб впоратися з дефіцитом снарядів, Європейський союз пообіцяв доставити один мільйон снарядів до весни, але наразі було поставлено лише близько 300 тисяч.

Запуск «артилерійської коаліції» відбудеться через день після того, як президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Париж поставить в Україну нову партію з близько 40 крилатих ракет великої дальності SCALP, а також «кілька сотень» бомб.

Макрон заявив журналістам на пресконференції 16 січня, що пріоритетом Європи має бути «не дати Росії перемогти».

Президент Франції також повідомив, що здійснить візит до Києва в лютому. Під час цього візиту йтиметься про двосторонню угоду про гарантії безпеки між Києвом і Парижем, схожу на домовленість, узгоджену між Києвом і Лондоном.

Аналітики неодноразово заявляли, що Захід повинен продовжувати і посилювати військову підтримку України, щоб запобігти перемозі Росії у початій нею війні.

Форум

XS
SM
MD
LG