Доступність посилання

ТОП новини

Влада ЦАР готова прийняти «Моцарта» замість «Вагнера» – Гуанджика


Російський бронетранспортер у столиці ЦАР Бангі, 2020 рік
Російський бронетранспортер у столиці ЦАР Бангі, 2020 рік

Влада Центральноафриканської Республіки заявила, що готова прийняти будь-яку військову допомогу від Росії, якщо вона вирішить вивести з країни найманців угруповання «ПВК Вагнера». Цим влада ЦАР підтвердила, що сили найманців перебували в країні за рішенням російського керівництва, вважає газета Financial Times.

Радник президента ЦАР Фідель Гуанджика сказав: «Якщо Москва вирішить вивести їх («вагнерівців» – ред.) і надіслати нам Бетховенів чи Моцартів замість «Вагнера», ми їх приймемо».

Сили угруповання «ПВК Вагнера» під виглядом військових інструкторів надають значну допомогу уряду ЦАР у захисті від ворожих воєнізованих угруповань. Стверджується, що 2020 року вони придушили спробу збройного повстання. «Вагнерівці» контролюють у ЦАР видобуток золота та інших корисних копалин. За даними видання Politico, прибутки «ПВК Вагнера» до ЦАР у 2022 році сягнули майже одного мільярда доларів.

За словами співробітниці вашингтонського Центру стратегічних та міжнародних досліджень Катріни Докссі, сили російського угруповання в ЦАР інтегрувалися до місцевих військових структур, і уряд значною мірою залежить від них.

Крім ЦАР, сили угруповання «ПВК Вагнера» в Африці присутні також у Малі, Буркіна-Фасо, Судані та Лівії.

У 2021 році CNN та незалежна група розслідувачів Sentry повідомляли про вбивства російськими найманцями жителів ЦАР, які протестували проти виселення їх із будинків заради розширення видобутку золота на шахті Ндасіма. Про звірства «вагнерівців» у ЦАР у 2021 році писало і французьке RFI.

XS
SM
MD
LG