Доступність посилання

ТОП новини

У прокуратурі встановили чергового російського військового, підозрюваного у звірствах на Київщині


За словами генпрокурорки, він був «старшим» під час окупації Липівки Бучанського району Київської області
За словами генпрокурорки, він був «старшим» під час окупації Липівки Бучанського району Київської області

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила про чергового ідентифікованого російського військового, підозрюваного у звірствах щодо цивільних жителів Київщини.

«Це – 30-річний старший лейтенант Василь Литвиненко – командир роти 64-ої окремої мотострілецької бригади Сухопутних військ збройних сил РФ у складі 35-ої загальновійськової армії. Прокурори Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області спільно із поліцейськими викрили його у порушені законів і звичаїв війни, поєднаному з вбивством», – написала Венедіктова у фейсбуці 20 травня.

За словами генпрокурорки, він був «старшим» під час окупації Липівки Бучанського району Київської області.

«Без його дозволу мешканці села не могли вийти з дому по воду. Він розпоряджався навіть тим, чи можна людям надавати меддопомогу. Слідство встановило, що на виконання злочинних наказів командира роти, підлеглі військовослужбовці з автоматичної вогнепальної зброї поранили беззбройного цивільного чоловіка похилого віку прямо на його подвір’ї. На цьому вони не зупинилися – невдовзі загарбники вже з танку розстріляли будинок, де був поранений ними мешканець. Він згорів разом із рідним домом», – повідомила Венедіктова,

За її словами, зараз прокуратура встановлює інших співучасників цих злочинів, а також причетність Литвиненка до поранення ще двох цивільних мешканок Липівки і руйнування 18 житлових будинків у селі.

«Якщо ви впізнали цього військовослужбовця РФ і маєте інформацію про інші його злочинні «подвиги» в Україні – сповіщайте на наш єдиний доказовий хаб https://warcrimes.gov.ua/ або звертайтеся до Київської обласної прокуратури: 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75», – наголосила генпрокурорка.

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ. Після відступу військових РФ у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки убивств цивільних жителів. Насамперед йдеться про Бучу, де загинули щонайменше 400 людей.

Україна і представники Заходу вимагають притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини через події на Київщині.

Кремль «категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних», навіть попри те, що факти вбивств цивільних у період російської окупації були підтверджені супутниковими знімками.

Раніше правозахисна організація Human Rights Watch повідомила про документування злочинів російських військових проти мирних жителів на півночі України. У 17 селах і невеликих містах Київської та Чернігівської областей правозахисники розслідувала, серед іншого, 22 явні страти без належного судового розгляду.

XS
SM
MD
LG