Доступність посилання

ТОП новини

Волкер заявив, що «ЛДНР» не мають місця у «мінському процесі»


Волкер: замість виконання Мінських угод і руху до миру в Україні, Росія дотує корумпованих лідерів Донбасу
Волкер: замість виконання Мінських угод і руху до миру в Україні, Росія дотує корумпованих лідерів Донбасу

Спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер заявив, що озброєним угрупування «ДНР» та «ЛНР» не місце у «мінському процесі».

«Так звані «народні республіки» не мають місця в Мінських угодах і є нелегітимними органами, підтримуваними російською військовою міццю, і створені Росією для управління українською територією, яку вона контролює силою», – наголосив Волкер.

«Замість виконання Мінських угод і руху до миру в Україні, Росія дотує корумпованих лідерів Донбасу, навчає і оснащує незаконні збройні формування, усталює статус-кво через бутафорські «вибори» і блокує дипломатичний прогрес», – додав дипломат.

На окупованих територіях Донбасу 11 листопада проходять псевдовибори ватажків підтримуваних Росією збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Європейський союз засудив плановані підтримуваними Росією бойовиками на 11 листопада «вибори». ЄС вважає їх «незаконними і не визнає їх», йдеться в заяві Євросоюзу, оприлюдненій 10 листопада. ЄС також закликає Росію «повною мірою використати свій значний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує», щоб забезпечити швидке і повне виконання Мінських угод, «починаючи зі всебічного припинення вогню і виведення тяжкого озброєння».

Українська влада закликала жителів окупованих територій не ходити на це голосування і попередила, що участь у них є порушенням українського законодавства.

Псевдовибори суперечать Мінським домовленостям, за якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, відповідно до українського законодавства і за стандартами ОБСЄ.

Читайте також: «Керівників вам уже призначили» – Грицак закликав мешканців окупованого Донбасу бойкотувати «вибори»

Росія твердить, ніби Мінські домовленості не забороняють таких виборів, бо, мовляв, про них там не згадано.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG