Доступність посилання

ТОП новини

Рада висловилася за незалежне розслідування авіакатастрофи українського літака в Ірані


Портрети загиблих членів екіпажу літака Boeing 737-800NG, аеропорт «Бориспіль», 8 січня 2020 року
Портрети загиблих членів екіпажу літака Boeing 737-800NG, аеропорт «Бориспіль», 8 січня 2020 року

Верховна Рада України наполягає на проведенні незалежного розслідування обставин катастрофи пасажирського літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» біля аеропорту Тегерана 8 січня. Відповідну заяву підтримали у вівторок 368 народних депутатів.

«Верховна Рада наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин цієї трагедії і закликає керівництво Ісламської Республіки Іран до відкритої співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями, а також надання усілякого можливого сприяння їхній роботі», – йдеться в заяві.

Верховна Рада також очікує офіційного вибачення Ірану за збиття українського літака та загибель його екіпажу та пасажирів і закликає Іран визнати свою повну відповідальність.

Крім того, парламент закликав світову громадськість і міжнародні організації підтримати Україну в її наполяганні щодо проведення розслідування, встановлення та покарання винних, повернення тіл загиблих, а також сприяти, щоб іранська сторона здійснила всі компенсаційні виплати.

«Верховна Рада закликає Міжнародну організацію цивільної авіації вжити заходів для своєчасної оцінки ризиків польотів цивільної авіації з метою запобігання подібним трагедіям у майбутньому», – йдеться в заяві.

Рада закликала органи державної влади України інформувати суспільство про результати розслідування катастрофи.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерана до Києва зазнав катастрофи невдовзі після вильоту з аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Уранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали, що літак помилково збили іранські сили протиповітряної оборони.

14 січня офіційний Тегеран повідомив, що через катастрофу літака були заарештовані «деякі особи».

XS
SM
MD
LG