Доступність посилання

ТОП новини

Перший місяць президентської кампанії: 8 кримінальних проваджень та 73 адміністративні правопорушення


Президентська кампанія стартувала 31 грудня
Президентська кампанія стартувала 31 грудня

З початку президентської кампанії до Національної поліції України подано 357 заяв, відкрито вісім кримінальних проваджень і складено 73 адміністративні протоколи. Таку статистику порушень наводять представники громадської мережі «Опора», повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Одне з найпоширеніших порушень – відсутність виборчого фонду.

«Із січня, за нашими оцінками, 28 політиків вели активну агітаційну кампанію в регіонах України, тоді як станом на зараз 24 зареєстровано. Лише чверть із них на цей момент відкрила виборчий фонд. Фактично уся інша діяльність є поза законом. І, на нашу думку, повинна бути припинена», – заявила координатор виборчих програм «Опори» Ольга Айвазовська.

Загалом, за офіційними даними Національної поліції України, станом до 29 січня із заявами звернулося 357 осіб. Відкрито 8 кримінальних проваджень, що мають прямий стосунок до виборчого процесу, серед яких хуліганство, підкуп виборців і перешкоджання журналістській діяльності, зловживання службовим становищем і перевищення влади. Складено 73 адміністративні протоколи. Крім того, були зафіксовані порушення з участю державних чиновників, пов’язані із законною вимогою щодо утримання від демонстрації власних політичних поглядів і переконань. Найбільше зловживань, пов’язаних із використанням державних чиновників, за словами спостерігачів, у чинного глави держави Петра Порошенка.

«На першому місці – Андрій Садовий – 58 заяв і звернень. На другому – Анатолій Гриценко – 58. На третьому місці – Юлія Тимошенко – 29 заяв. На четвертому – Сергій Каплін – 25. Далі йде Олег Ляшко – 24. І Олександр Шевченко – 14», – зазначила координатор виборчих програм «Опори».

Передвиборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. До 3 лютого триває реєстрація кандидатів на пост глави держави. До 9 лютого буде оголошений остаточний список претендентів на посаду глави держави.

Чергові президентські вибори призначені на 31 березня 2019 року.

XS
SM
MD
LG