Доступність посилання

ТОП новини

Селітра, яка зруйнувала кілька кварталів у Бейруті, належала фірмі з орбіти бізнесмена з Дніпра – OCCRP


Наслідки вибуху в порту Бейрута через рік після трагедії, серпень 2021 року
Наслідки вибуху в порту Бейрута через рік після трагедії, серпень 2021 року

Через понад рік після потужного вибуху в порту Бейрута, який став причиною загибелі десятків людей і значних руйнувань у столиці Лівану, одним із головних залишається питання про власника аміачної селітри, яка здетонувала на портовому складі.

Про це йдеться в оприлюдненому 14 вересня розслідуванні міжнародного журналістського Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Як пишуть автори публікації, їм вдалося підтвердити початкове припущення, що зареєстрована в Лондоні компанія Savaro Ltd, яка оформила перевезення понад двох з половиною тисяч тонн селітри на судні Rhosus, дійсно пов’язана з українським бізнесменом з Дніпра Володимиром Вербонолем. За даними розслідувачів, щонайменше з 2001 року засновані за його участю компанії займалися продажем добрив, обладнанням для металургії, а також програмним забезпеченням і вебдизайном.

Сам Володимир Верноболь раніше заперечував будь-який зв’язок із вантажем, який у 2013 році перевозили з Грузії до Мозамбіку, але на шляху до пункту призначення конфіскували в порту Бейрута. Це було пов’язане з технічними проблемами на судні Rhosus і боргами за послуги порту.

Вивчивши документи, журналісти дійшли висновку, що компанія Savaro Ltd була частиною більшої бізнес-мережі з центром у Дніпрі, яка торгувала аміачною селітрою, що може бути використана у виробництві вибухових речовин. З’ясувати, хто саме володіє Savaro Ltd, виявилося непростим завданням, правда була прихована за номінальними директорами та акціонерами офшорних фірм. Географія цієї бізнес-структури охоплює також Англію, Шотландію, Карибський регіон, США і південну частину Тихого океану, випливає з розслідування.

Настільки заплутана структура свідчить про складні методи, які використовуються в міжнародних перевезеннях, і, на думку експертів, часто пов’язані з прагненням уникнути відповідальності або сприяти сумнівним діловим практикам, наголошують в OCCRP.

Вибух у порту Бейрута 4 серпня 2020 року називають одним із найбільших неядерних вибухів в історії. Загинули понад 200 людей, понад 300 тисяч залишилися без даху. Більшість ліванців вважає причиною катастрофи корумпованість влади і недбалість чиновників. Вибухонебезпечний матеріал тривалий час зберігався в порту без належних заходів безпеки.

Минулого місяця адвокати подали позов проти компанії Savaro Ltd в суд в Лондоні. Вони виступають, серед іншого, від імені сімей загиблих. Захисники вказують, що власники вантажу мають понести частину відповідальності за трагедію, оскільки з їхнього боку не було вжито належних заходів для вилучення небезпечних матеріалів.

У заяві, адресованій журналістам, згадані в їхньому розслідуванні українські структури заперечують причетність до партії вантажу, який перевозило судно Rhosus. Британський адвокат Savaro Річард Слейд на прохання про коментар не відповів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG