Доступність посилання

ТОП новини

Вучич: серби починають розбирати барикади у Косові


Александар Вучич також пообіцяв косовським сербам, що Белград ніколи не визнає державність Косова
Александар Вучич також пообіцяв косовським сербам, що Белград ніколи не визнає державність Косова

Президент Сербії Александар Вучич після розмови з представниками косовських сербів неподалік сербсько-косовського кордону заявив, що вони знімуть барикади протягом наступних 24-48 годин. Барикади від 10 грудня блокували три пункти перетину кордону на півночі Косова, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Серби виставили барикади з вантажівок та автобусів на знак протесту проти затримання косовською поліцією Деяна Пантича – одного з-поміж 400 сербів, які у листопаді покинули косовську поліцію. У середу його та ще одного серба звільнили.

Уночі з середи на четвер невідомі підпалили кілька вантажівок на барикаді в Косовській Митровіці. Інцидент досі не коментували ані сербська, ані косовська сторона.

Белградські медіа повідомляють, що Європейський Союз і Сполучені Штати надали гарантії, що влада в Приштині не вживатиме заходів проти сербів, які виставили барикади.

Читайте також: Сербія заявляє, що привела в бойову готовність війська на кордоні з Косовом

Сербський президент додав, що недовіра між сербами й урядом у Приштині залишається та що Белград і в майбутньому буде гарантом безпеки сербської меншини у Косові. Він не згадав вимогу уряду Сербії, аби в Косові було розташовано до тисячі сербських військовослужбовців й поліцейських. Таку вимогу влада направила до KFOR – міжнародної місії в Косові – 10 днів тому. Міжнародні представники теж не коментували згадану вимогу.

Вучич також пообіцяв косовським сербам, що Белград ніколи не визнає державність Косова.

Косово проголосило незалежність у 2008 році, а Сербія вважає регіон своєю територією. Незалежність Косова визнає половина держав-членів ООН, включно зі США та більшістю країн ЄС та НАТО. Водночас Україна та Росія не визнають незалежність Косова.

XS
SM
MD
LG