Доступність посилання

ТОП новини

Москва і Мінськ підписали угоди про розміщення ядерної зброї Росії на території Білорусі


Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін та міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час зустрічі в Москві, архівне фото
Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін та міністр оборони Росії Сергій Шойгу під час зустрічі в Москві, архівне фото

Москва і Мінськ підписали документи, що визначають розміщення нестратегічної ядерної зброї Росії на території Білорусі, повідомляє білоруське міністерство оборони.

Як заявив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін, розміщення нестратегічної ядерної зброї є «дієвою відповіддю на агресивну політику недружніх країн».

У білоруському оборонному відомстві заявляють, що в умовах «безперервної войовничої риторики, підкріпленої практичними діями щодо Білорусі та РФ з боку країн «колективного» Заходу організовано роботу щодо розміщення на території Білорусі нестратегічної ядерної зброї РФ» .

Зі свого боку російський міністр оборони Сергій Шойгу наголосив, що Москва не передає Мінську ядерну зброю: контроль над нею та рішення про застосування залишається за російською стороною.

Це сталося на тлі чергових ядерних погроз з боку російської сторони через повідомлення про постачання винищувачів F-16 Києву.

Читайте також: У Росії кажуть, що ядерну зброю в Білорусі розмістять біля кордону з Польщею

У березні президент Росії Володимир Путін оголосив, що Москва планує розмістити тактичну ядерну зброю в сусідній Білорусі – про це нібито просив Олександр Лукашенко. За словами Путіна, до 1 липня має завершитися будівництво в Білорусі сховища для тактичної ядерної зброї і Мінську також передадуть ракетний комплекс «Іскандер» та літаки, які можуть використовувати ядерне озброєння.

Ця заява викликала різку реакцію на Заході, включно з НАТО, яке засудило цей крок як «небезпечний і безвідповідальний».

XS
SM
MD
LG