Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ вважає справедливими судові рішення щодо Саакашвілі у Грузії


ЄСПЛ визнав звинувачення проти Саакашвілі «серйозними та обґрунтованими»
ЄСПЛ визнав звинувачення проти Саакашвілі «серйозними та обґрунтованими»

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) 23 травня опублікував рішення за скаргою експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі щодо двох кримінальних справ, порушених проти нього в Грузії.

ЄСПЛ відмовив Саакашвілі в задоволенні скарги, вважаючи, що колишній президент не надав достатніх доказів несправедливості судових рішень у цих справах, пише грузинська служба Радіо Свобода.

Справи проти політика стосуються звинувачення в організації нападу 2005 року на опозиційного депутата парламенту країни і в незаконному помилуванні 2008 року чотирьох колишніх чиновників МВС, засуджених за вбивство.

У заяві ЄСПЛ зазначено, що Саакашвілі під час розгляду цих справ не був позбавлений права на справедливий судовий розгляд. П’ятьма голосами проти двох суд також постановив, що не було порушення й іншої статті Європейської конвенції з прав людини, яка передбачає, що не може бути покарання за діяння, яке не є злочином.

Читайте також: ЄСПЛ закликав Саакашвілі припинити голодування

Саакашвілі у своїй скарзі також стверджував, що звинувачення на його адресу були політично мотивованими, але ЄСПЛ визнав звинувачення проти нього «серйозними та обґрунтованими».

Експрезидент Грузії, який має українське громадянство, був заарештований у Тбілісі восени 2021 року після таємного повернення до країни. На той час щодо нього був ухвалений заочний вирок – 6 років позбавлення волі у справі про перевищення повноважень. Та ще до трьох років його засудили у справі про амністію засуджених у справі про вбивство

Через проблеми зі здоровʼям Саакашвілі перевели до цивільної клініки у Тбілісі. Сам політик та його прихильники наполягають, що погіршення стану могло бути спричинене отруєнням. Влада Грузії стверджує, що для таких висновків немає доказів.

Україна закликала відпустити політика на лікування за кордон.

Форум

XS
SM
MD
LG