Доступність посилання

ТОП новини

У найдовшу ніч року Юпітер і Сатурн наблизяться один до одного найближче за 400 років


Востаннє Юпітер і Сатурн вишикувалися так близько один до одного у 1623 році
Востаннє Юпітер і Сатурн вишикувалися так близько один до одного у 1623 році

П’ята і шоста планета Сонячної система Юпітер і Сатурн зійдуться максимально близько вночі 21 грудня. Це видовище можна буде побачити вперше за 400 років.

Злиття двох планет зможуть побачити практично всі жителі Землі – після настання темряви його можна буде помітити на південному заході неба. Його можна буде помітити і без обладнання, хоча телескоп дозволить розгледіти явище біль яскраво. Зближення триватиме п’ять днів.

Читайте також: Китайська станція доставила на Землю місячний ґрунт

21 грудня – дата зимового сонцестояння, тобто найдовшої астрономічної ночі для жителів Північної півкулі.

Востаннє Юпітер і Сатурн вишикувалися так близько один до одного у 1623 році, та настільки добре видимим явище було майже 800 років тому, у 1226 му році. Наступне схоже злиття планет відбудеться у 2080 році, повідомляє видання National Geographic.

25 грудня християни західного обряду відзначають Різдво. Як повідомляє BBC, існує теорія, згідно з якою саме злиття Юпітера й Сатурна було Вифлеємською зіркою, яка, за Євангелієм, вказала волхвам шлях до місця народження Ісуса. Її висловлював ще в 17 столітті німецький астроном Йоганн Кеплер.

Читайте також: Космічний центр у Золочеві почав досліджувати Всесвіт: Україна запустила радіотелескоп РТ-32

Втім, є також думка низки вчених, що Вифлеємською зіркою могла бути комета Галлея, яка періодично повертається і, за підрахунками астрономів, проходила над Землею приблизно за 5-10 років до «офіційної» дати народження Ісуса Христа.

XS
SM
MD
LG