Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект про блокування сайтів доопрацюють – рішення комітету


Парламентський комітет з питань інформатизації та зв’язку вважає за доцільне відправити на доопрацювання законопроект № 6688, який дасть змогу без рішення суду блокувати сайти на 48 годин, повідомив голова комітету Олександр Данченко. Відповідне рішення комітет ухвалив на своєму засіданні 4 вересня.

За словами Данченка, вже наступного тижня можуть створити робочу групу з підготовки документа.

4 липня комітет Верховної ради з питань нацбезпеки та оборони рекомендував схвалити у першому читанні законопроект № 6688. Документ пропонує дозволити силовикам блокування сайтів без рішення суду.

Ініціаторами законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері є Іван Вінник (фракція БПП), Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновол (обидва – фракція «Народний фронт»).

У липні представник ОБСЄ з питань свободи засобів інформації Арлем Дезір закликав переглянути текст законопроекту, оскільки він може поставити під загрозу вільний доступ до інформації в інтернеті.

Директор організації Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук також закликала з обережністю ставитися до подібних документів.

Читайте також: Україна опинилася за крок до цензури в онлайні – законопроект 6688

У червні коаліція «За вільний інтернет» закликала Верховну Раду не голосувати за проект закону про блокування сайтів, який парламент включив до свого порядку денного. На думку активістів, норми законопроекту № 6688 є такими, що порушують національне законодавство і міжнародне право та створюють умови для інтернет-цензури.

Цей законопроект зареєстрований у Верховній Раді в липні 2017 року. Тоді парламент не зміг включити його до порядку денного. У липні цього року депутати теж не проголосували за його включення до порядку денного.

XS
SM
MD
LG