Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя: цивільний супротив у Мелітополі та Приморську і гуманітарна криза у Василівці


Протести мешканців Мелітополя проти російської окупації тривають
Протести мешканців Мелітополя проти російської окупації тривають

Третю добу тривають протести мешканців Мелітополя проти російської окупації. Опівдні активні містяни знов пройшлися центром міста з національними прапорами, співаючи гімн і скандуючи «Домой» («Додому») тощо.

Напередодні один з учасників акції зазнав вогнепального поранення наслідок стрільби з боку росіян. Через це міський голова звернувся до містян з проханням не вступати у контакт з російськими військовими.

«Вчора у нас була катастрофічна ситуація, коли був розстріляний мирний мешканець Мелітополя, що брав участь у мирному протесті. Звертаюсь до всіх мешканців Мелітополя з проханням не підходити і не вступати в комунікацію з військовослужбовцями Російської Федерації. На сьогодні це небезпечно, бережіть себе і близьких», – звернувся до мешканців Мелітополя міський голова Іван Федоров 3 березня.

На акцію протесту проти російської окупації також вийшли мешканці міста Приморську. Продовжувати блокувати рух російської військової техніки на в’їзді до Енергодару городян закликає мер міста Дмитро Орлов.

Гуманітарна катастрофа склалася в райцентрі Василівка, довкола якого останні пару днів точилися бойові дії. Як повідомили у Запорізькій ОВА, «не маючи повного успіху, агресор закріпився на південній околиці Василівки та здійснив артилерійські обстріли позиції̆ наших підрозділів, що обороняються, але, зазнавши опору від українських підрозділів, відступив».

Читайте також: У Міноборони України розповіли, де війська Росії перейшли до оборонних дій

Раніше українськими військовими під Василівкою було знищено близько 200 одиниць російської військової техніки, повідомив голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

Наразі у Василівці існує проблема з забезпеченням продуктами харчування та внаслідок обстрілів зазнала руйнувань місцева лікарня. Через це вона не може надавати населенню необхідну медичну допомогу. В Запорізькій ОВА повідомляють, що внаслідок обстрілів лікарні бул поранені четверо людей і загинули троє. Пошкоджені приймальне, реанімаційне та хірургічне відділення лікарні.

В самому ж Запоріжжі тривають роботи з укріплення його оборони. Так, тимчасово було закрито рух будь-якого транспорту греблею ДніпроГЕСу для робіт з посилення оборони міста, заявив секретар Запорізької міської ради Андрій Куртєв.

Також він закликав усіх охочих городян долучитися до робіт з укріплення околиць Запоріжжя.

Напередодні в Бердянську росіянами було захоплено будівлю міської прокуратури. У Мелітополі військові РФ відкрили вогонь по людях, які вийшли на мітинг, протестуючи проти наступу Росії, одна людина отримала поранення.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG