Доступність посилання

ТОП новини

«На голову одягли мішок і повезли» – деталі затримання кримської татарки, яку утримують у РФ


Російський суд втретє відправляє дівчину під арешт. Її брат побоюється, що їй висунуть кримінальні обвинувачення
Російський суд втретє відправляє дівчину під арешт. Її брат побоюється, що їй висунуть кримінальні обвинувачення

Кримську татарку Леніє Умерову, яку вперше затримали в Росії в грудні 2022 року, утримують під арештом у Північній Осетії – деталі затримання розповів проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії її брат Азіз Умеров.

Умерова намагалася потрапити з Грузії до окупованого Криму – там живе її батько, хворий на онкологію.

«Їй уже втретє дають по 15 діб із вигаданих причин. Це все є планом з метою її утримання та одночасної фальсифікації кримінальної справи. Якого саме – нам ще не відомо. Але те, що кримінальні звинувачення будуть – це неминуче», – зазначив Азіз Умеров.

За його словами, Леніє протягом трьох місяців перебувала у центрі для іноземних громадян. Але 13 березня рішенням суду її вдалося звідти звільнити.

Читайте також: Кримського політв’язня Ялкабова утримують у ШІЗО понад 2 місяці – «Кримська солідарність»

«Їй не дали можливості зателефонувати адвокатам, зв’язатися із родичами – посеред ночі її вигнали з того центру. Одразу після цього до неї під’їхав автомобіль із чоловіками у цивільному одязі, їй на голову одягли мішок, повезли у невідомому напрямку та викинули на вулиці», – розповів Умеров.

Майже одразу Леніє затримав патруль поліції через відсутність документів, розповідає брат. А російський суд призначив їй покарання – 15 діб арешту. Після цього на дівчину склали ще два протоколи – за те, що вона вчасно не віддала телефон, з якого дзвонила батькам, а також відмовилася виходити з конвойної машини. В обох випадках суд продовжував арешт українці на 15 діб.

За словами Азіза Умерова, плану звільнення сестри в нього зараз немає, а представники української влади з сім'єю поки не зв’язувалися.

«Дипломатичних відносин між Україною та Росією немає, країни перебувають у стані війни. Цей випадок є унікальним, тож говорити про якийсь план зараз неможливо. Тільки залучення міжнародних інституцій та тиск на країну-терориста», – додав він.

Читайте також: Причетний до переслідування Чийгоза суддя окупованого Криму отримав 12 років позбавлення волі – прокуратура

Офіційно російська влада не повідомляє про затримання Леніє Умерової.

12 квітня про затримання Умерової також написала Постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева. Із посиланням на брата затриманої вона заявила, що дівчина відмовилася отримувати російський паспорт у окупованому Криму.

«Це чергове порушення норм міжнародного права, адже країна-терористка утримує в заручниках абсолютно невинну дівчину лише за те, що вона громадянка України. Ми маємо надати розголос цій ситуації, аби досягти справедливості для Леніє та всіх незаконно утримуваних росією громадян України», – додала Ташева.

За даними правозахисників, після початку повномасштабного вторгнення в Україну на окупованих територіях почастішали випадки викрадення російськими силовиками українських патріотів, волонтерів, громадських активістів, журналістів, ветеранів АТО/ООС. Багатьох із них вивозять до анексованого Криму та відправляють до слідчого ізолятора.

XS
SM
MD
LG