Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський прибув до Саудівської Аравії – він виступить на саміті Ліги арабських держав


Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Саудівської Аравії. Джидда, 19 травня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Саудівської Аравії. Джидда, 19 травня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії – про це він повідомив у своїх соціальних мережах 19 травня.

За словами Зеленського, він планує виступити на саміті Ліги арабських держав і зустрітися зі спадкоємним принцем Мухаммадом бін Салманом, а також провести «інші двосторонні переговори».

«Наші пріоритети – повернення усіх політичних в’язнів Криму і тимчасово окупованих територій, повернення всіх полонених та незаконно депортованих, представлення нашої формули миру, до реалізації якої необхідно залучити якомога більше держав, гарантування енергетичної безпеки наступної зими», – повідомив голова держави.

Читайте також: Попри заяви в медіа, РНБО анонсує участь Зеленського в саміті G7 онлайн

Іншим пріоритетом він назвав захист мусульманської спільноти України. Разом із Зеленським до Саудівської Аравії прибув лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Крим першим постраждав від російської окупації, і більшість із тих, хто зазнає репресій в окупованому Криму – мусульмани», – зазначив президент.

Саудівська Аравія торік долучилася до переговорів для звільнення полонених Росією іноземців, які воювали на боці України проти російського повномасштабного вторгнення. У вересні Москва звільнила 10 таких людей. У жовтні 2022 року Зеленський заявив, що Київ та Ер-Ріяд погодилися взаємодіяти у справі звільнення українських військовополонених.

Голова МЗС Саудівської Аравії відвідав Київ у лютому 2023 року.

XS
SM
MD
LG