Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський анонсував «важливі рішення» щодо створення «коаліції винищувачів»


Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі 15 травня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі 15 травня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський анонсував «важливі рішення» найближчим часом у питанні створення «коаліції винищувачів». Як повідомила пресслужба голови держави, він сказав про це після зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Володимир Зеленський 15 травня поїхав із візитом до Лондону.

«Це дуже важлива тема для нас, тому що ми не можемо контролювати небо… Ми – партнери, і Ріші знає всі деталі того, що відбувається на фронті. Ми хочемо створити коаліцію винищувачів. Ми говорили про це. Я надзвичайно позитивно налаштований. І, думаю, найближчим часом ви почуєте про важливі рішення. Але спершу ми маємо трохи попрацювати», – сказав президент.

Як йдеться в повідомленні британського уряду, Ріші Сунак, зі свого боку, зауважив, що його країна й далі надаватиме українському народові підтримку, необхідну для захисту від агресії Росії.

Велика Британія минулого тижня стала першою країною, яка передала Україні ракети великої дальності. Лондон також пообіцяв посилювати протиповітряну оборону країни й надати далекобійні ударні дрони.

Крім того, уряд Британії 15 травня оголосив, що влітку почне навчання для українських пілотів. Це буде перша офіційно оголошена програма навчання українських пілотів на західних винищувачах. Проте про надання Україні винищувачів F-16, про які просить Україна, наразі не йдеться.

За останні три дні Лондон став четвертою європейською столицею, яку відвідав президент України.

Напередодні голова держави відвідував Париж, де зустрічався з президентом Франції Емманюелем Макроном. Перед тим Зеленський побував у Римі й Берліні. Візит Зеленського до Берліна відбувався на тлі повідомлень про новий пакет військової допомоги від Німеччини на 2,7 мільярда євро, найбільший від початку повномасштабної війни Росії проти України.

Перед цими поїздками президент заявив, що Україні потрібно більше часу для початку очікуваного контрнаступу проти російських сил. За його словами, українські військові ще потребують «деяких речей» від західних партнерів, зокрема броньованої техніки, яка «надходить партіями».

Після зустрічі з канцлером Німеччини Зеленський, відповідаючи на запитання журналістки Радіо Свобода про те, чи станом на зараз вже достатньо зброї, чи може Україна вже рухатися вперед, чи потрібно ще чекати на поставки, сказав: «Ще кілька візитів і все».

Читайте також: Візит Зеленського до папи Франциска. Які результати?

XS
SM
MD
LG