Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський у Львові: «на 500-й день війни ми повернули додому наших героїв»


Президент України Володимир Зеленський (посередині), керівник президентського офісу, очільник МВС і 5 командирів оборони «Азовсталі» у літаку під час повернення до України із Туреччини, 8 липня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський (посередині), керівник президентського офісу, очільник МВС і 5 командирів оборони «Азовсталі» у літаку під час повернення до України із Туреччини, 8 липня 2023 року

На п’ятисотий день масштабної війни Україна повернула додому героїв – командирів підрозділів, які захищали Маріуполь та «Азовсталь», зазначив президент Володимир Зеленський у Львові, пише «Укрінформ».

«Дорогий український народе, сьогодні 500 днів повномасштабної війни, 500 днів як ми боремося за свободу і незалежність для України, за гідність, за право на життя для всіх наших людей усієї країни. Україна завжди буде вдячна кожному і кожній, хто б’ється за неї, – нашим воїнам, нашим героям. Сьогодні, у 500-ий день війни ми повернули додому, в Україну п'ятьох наших героїв, Героїв України, командирів захисту Маріуполя і «Азовсталі» – Дениса Прокопенка, Святослава Паламаря, Сергія Волинського, Олега Хоменка, Дениса Шлегу. Вони воювали заради України, героїчно воювали, абсолютно. Вони пройшли через російський полон, потім більше 300 днів вони були в Туреччині, їм час бути вдома», – заявив Зеленський.

Він особисто подякував президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і турецькій стороні за допомогу у звільненні з полону керівників оборони «Азовсталі».

Глава держави також висловив вдячність українській команді, яка працює заради повернення українців додому: Андрію Єрмаку, Кирилу Буданову, Ігорю Клименку, Рустему Умерову, всій Службі безпеки України.

Ввечері, 8 липня, у Львові почалась молитва до 500-го дня війни за участі президента Володимира Зеленського, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

8 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що всі українські командири, які керували обороною «Азовсталі» повертаються в Україну з Туреччини, де перебували після звільнення з російського полону.

У червні президент Володимир Зеленський повідомляв, що від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна повернула з полону 2526 українців.

Раніше очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов оцінював, що близько 40% тих, кого Росія утримує в полоні – це цивільні люди, решта полонених – військові.

4 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що, за приблизними оцінками, Росія незаконно утримує понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Це дані на підставі звернень родичів, чиїх близьких затримала російська сторона.

XS
SM
MD
LG