Доступність посилання

ТОП новини

РФ не гратиме в енергетиці за правилами, якщо не побачить сили – Зеленський про рішення Канади


Володимир Зеленський наголошує, що кожна поступка сприймається російським керівництвом як стимул до подальшого сильнішого тиску.
Володимир Зеленський наголошує, що кожна поступка сприймається російським керівництвом як стимул до подальшого сильнішого тиску.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що рішення Канади щодо російської турбіни є небезпечним не лише для України, а й для всіх країн демократичного світу, проте це рішення ще можна переглянути.

«МЗС України довелося викликати представника Канади у нашій державі через абсолютно неприйнятний виняток із санкційного режиму проти Росії. Це стосується не просто якоїсь турбіни для газопроводу « »Північний потік», яку Канада не повинна була, але все ж таки вирішила передати – передати фактично Росії. Це стосується спільних правил. Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра чи післязавтра? Це питання дуже небезпечне. Небезпечне не лише для України, а й для всіх країн демократичного світу», – заявив він у своєму відеозверненні.

«Рішення про санкційний виняток будуть сприймати в Москві виключно як прояв слабкості. Така їхня логіка. І якраз тепер можна не сумніватись, що Росія спробує не просто максимально обмежити, а повністю припинити у найбільш гострий момент постачання газу в Європу. Саме до цього тепер треба готуватись. Саме це тепер провокується. Кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул до подальшого сильнішого тиску. Звичайно, ще можна переглянути рішення про одну турбіну, яке тягне за собою багато інших проблем. Росія ніколи не грала в енергетиці за правилами і не гратиме зараз, якщо не побачить сили», – додав президент.

Минулого місяця «Газпром» скоротив пропускну спроможність газопроводу «Північний потік-1» до 40% від звичайного рівня, посилаючись на затримку повернення обладнання, яке обслуговується німецькою Siemens Energy в Канаді.

Російська турбіна була доставлена в Канаду для ремонту, але після запровадження санкцій її повернення стало неможливим. З проханням зробити санкційний виняток до Оттави звернувся уряд Німеччини.

9 липня стало відомо, що Канада зробить виняток із санкцій і поверне Німеччині російські турбіни, потрібні для роботи газопроводу «Північний потік».

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Росія використовує фактор цієї турбіни для обґрунтування зменшення потужностей «Північного потоку-1», але це «абсолютний шантаж». За словами українського міністра, йдеться не про те, що ця турбіна не дає можливості прокачувати необхідні обсяги газу, а про те, що Росія створює прецедент того, що санкції можуть мати винятки.

І Канада, і Німеччина декларують підтримку України і засуджують російську агресію.

XS
SM
MD
LG