Доступність посилання

ТОП новини

З України вийшло останнє судно за чинною зерновою угодою – Reuters


Завантаження зерновоза в порту Одеси, фото ілюстративне
Завантаження зерновоза в порту Одеси, фото ілюстративне

З порту в Одеській області вийшло останнє судно за чинною зерновою угодою. Про це 17 травня пише з посиланням на дані ООН агенція Reuters.

Судно з 30 тисячами тонн кукурудзи йде в напрямку Туреччини.

Термін дії зернової угоди, згідно з якою забезпечується безперешкодне вивезення зерна з українських портів, спливає 18 травня. Сторони поки що не можуть домовитися про її продовження.

Росія, зокрема, вимагає в обмін на продовження угоди відновити експорт російського аміаку через Україну маршрутом Тольятті – Одеса.

Офіційні представники Туреччини заявили 12 травня, що переговори про продовження угоди, яка передбачає експорт зерна з України через Чорне море, наближаються до завершення.

Сполучені Штати та Велика Британія 9 травня наполягли, щоб Росія продовжила угоду, звинувативши Москву у використанні проблеми глобального голоду для отримання переваг у війні.

Чорноморська зернова ініціатива, оголошена в липні 2022 року після дипломатичних зусиль ООН і Туреччини, дозволяє Україні експортувати зерно через порти Чорного моря, допомагаючи скоротити дефіцит і приборкати сплески цін, спричинені вторгненням Росії.

XS
SM
MD
LG