Доступність посилання

ТОП новини

Низка американських ЗМІ повідомляє про смерть лідера угруповання «Ісламська держава»


Абу Бакр аль-Багдаді, відеокадр із останнього запису
Абу Бакр аль-Багдаді, відеокадр із останнього запису

27 жовтня низка американських медіа, зокрема, The New York Times, CNN та Newsweek, повідомили, що лідер екстремістської групи «Ісламська держава» Абу Бакр аль-Багдаді, як вважають, був убитий спецназом США в провінції Ідліб на північоному заході Сирії.

Білий дім заявив, що президент Дональд Трамп зробить «головну заяву»о 21:00 за місцевим часом 27 жовтня, але більше деталей не повідомив.

Вранці 27 жовтня Трамп написав у Twitter: «Щось дуже велике щойно сталося!»

Сирійська обсерваторія з прав людини, британська група з моніторингу, заявила, що американці стягнули сили в район Ідлібу, де були «групи, пов'язані з угрупованням ІДІЛ».

Група моніторингу заявила, що в результаті операції загинуло дев'ять людей, включаючи старшого керівника ІС, але було не відразу зрозуміло, чи був Багдаді в цьому районі.

Вищий американський чиновник заявив The New York Times, що мішенню нальоту вважали Багдаді.

Newsweek цитував неназваного чиновника армії США, що Багдаді був убитий у рейді.

Тим часом, раніше вже з'явилися повідомлення про смерть Багдаді, які, однак, виявилися неправдивими.

У лютому 2018 року декілька американських чиновників заявили, що Багдаді отримав поранення під час повітряного удару у травні 2017 року та відмовився від контролю над екстремістською групою протягом п’яти місяців, аж поки одужав від отриманих травм.

Уряди США та Іраку заявили, що вони вважають, що Багдаді жив у Сирії поблизу іракського кордону.

Багдаді, який родом з Іраку, називають «найрозшукуванішим чоловіком на планеті», а США пропонують винагороду в розмірі 25 мільйонів доларів за його захоплення. У нього було чотири дитини з першою дружиною і син з другою дружиною.

У квітні він вперше за п’ять років з’явився у відео.

Відеоролик, що його оприлюднив пов’язаний із «Ісламською державою» сайт «Аль-Фуркан», показує чоловіка, схожого на Абу Бакра аль-Багдаді, з довгою і нечесаною сиво-рудою бородою, який сидить на підлозі біля стіни в чорному халаті і легкій куртці на ньому, поруч із його правою рукою лежить кулемет. Його слухають троє чоловіків у масках.

Аль-Багдаді, говорячи повільно і роблячи часті паузи, протягом 18-хвилинного відеозапису говорить, що «Ісламська держава» ще помститься за смерті і ув’язнення її членів і що діяльність угруповання проти Заходу – «тривала боротьба».

47-річний нині аль-Багдаді востаннє з’являвся у відеозапису 2014 року під час служби Божої в мечеті Ан-Нурі в окупованому на той час силами угрупованні місті Мосулі в Іраці. Саме в тій промові він проголосив створення «ісламського халіфату».

У відповідь на оприлюднення запису в Державному департаменті США заявили, що міжнародна коаліція під проводом Вашингтона, створена для боротьби з «Ісламською державою», продовжить боротьбу з цим угрупованням, а тим із його ватажків, які досі живі, не вдасться уникнути відплати.

XS
SM
MD
LG