Доступність посилання

ТОП новини

Рада проголосувала за добровільне складання ДПА в цьому році


Верховна Рада підтримала законопроєкт президента Володимира Зеленського про необов’язкове складання державної підсумкової атестації в 2020 році через пандемію коронавірусної хвороби. За цей законопроєкт проголосували 356 народних депутатів, шестеро утрималися, проти не висловився ніхто.

Законопроєкт передбачає, що для випускників шкіл скасовується обов’язкова державна підсумкова атестація, водночас вони можуть складати ЗНО за власним бажанням.

Читайте також: Учасникам пробного ЗНО почнуть повертати кошти з 1 липня – МОН​

В офісі освітнього омбудсмена Радіо Свобода роз’яснили, що ЗНО залишається обов’язковим для вступу до вищих навчальних закладів в Україні. Водночас випускники, які не планують вступати до українських ВНЗ цьогоріч, можуть не складати іспитів державної підсумкової атестації. Таке рішення мало на меті знизити кількість людей, які прийдуть на пункти тестування.

«Якщо дитина буде вступати за кордон чи піде до професійно-технічного училища або в коледж – їй не потрібне ЗНО, вона не піде на пункти і не буде його здавати», – сказала представниця офісу.​

Парламент також доручив спікеру Дмитру Разумкову підписати законопроєкт невідкладно і передати його на підпис президенту.

Напередодні Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує через ситуацію з поширенням COVID-19 звільнити від проходження державної підсумкової атестації усіх, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти цього навчального року.

Читайте також: Комітет Ради не рекомендував Шкарлета на посаду міністра освіти​

12 червня освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомляв про можливість скасування зовнішнього незалежного оцінювання, посилаючись на дані з незалежних джерел про те, що «у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі.

Після цього в Міністерстві освіти і науки заявили, що там «навіть теоретично не розглядають» можливість скасування ЗНО, і назвали таку можливість неприпустимою і такою, що може створити корупційні ризики під час вступу.

Проти можливості скасування ЗНО також активно виступила громадськість.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG