Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Франції й Ірану говорять про ядерну програму Тегерана


Франсуа Олланд (л) і Хасан Роугані (п), архівне фото
Франсуа Олланд (л) і Хасан Роугані (п), архівне фото

Президент Франції Франсуа Олланд закликав до тривкої й міцної ядерної домовленості з Тегераном, виконання якої можна перевірити, в телефонній розмові з колегою з Ірану Хасаном Роугані.

Як повідомив Єлисейський палац у Парижі, президент Франції визнав «законне право Ірану на цивільну атомну енергію», але наголосив: необхідні гарантії того, що Іран не здобуде ядерної зброї.

Розмову ініціювала іранська сторона, мовиться в повідомленні.

Вона відбулася в той час, як у швейцарській Лозанні зустрічаються чільні посадовці США й Ірану на переговорах щодо суперечливої ядерної програми Тегерана. Державний секретар США Джон Керрі і міністр енергетики США Ернест Моніз зустрічаються з міністром закордонних справ Ірану Могаммадом Джавадом Заріфом і головою Організації атомної енергії Ірану Алі Акбаром Салегі.

Переговори відбуваються в час, коли збігає термін для їхнього завершення: міжнародна спільнота й Іран вирішили минулого року, що до 31 березня мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня.

Іран, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG