Доступність посилання

ТОП новини

Росія постачатиме Україні газ з квітня незалежно від оплати боргу – Новак


Міністр енергетики Росії Олександр Новак
Міністр енергетики Росії Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляє, що Росія постачатиме Україні газ з квітня незалежно від ситуації з оплатою боргу Києвом.

«Щодо оплати боргу, то ми з ними у суді. Ми зараз з ними у режимі передоплати. Наскільки я знаю, вони заплатили 30 мільйонів доларів, тож відповідно, будуть поставки газу за цією ціною», – сказав Новак, якого цитує «РИА Новости» у суботу, 4 квітня.

Учора, 3 квітня, «Нафтогаз України» повідомив, що перерахував російському «Газпрому» 30 мільйонів доларів за постачання російського газу у квітні. У «Газпромі» підтвердили надходження цих коштів.

Увечері 1 квітня Україна підписала нову угоду на купівлю газу у Росії на другий квартал 2015 року. Ціна газу згідно з цими домовленостями становить 247,18 доларів за тисячу кубометрів, це на кілька доларів нижче від ціни, за якою Україна могла отримати паливо в реверсному режимі від європейських партнерів. Як заявили у «Газпромі», в другому кварталі 2015 року не діятиме принцип «бери або плати».

Від 1 квітня перестав діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі, з участю Єврокомісії.

Міністр енергетики України Володимир Демчишин сподівається, що на тристоронніх переговорах за участю ЄС 13-14 квітня вдасться остаточно юридично закріпити умови закупівлі російського газу на період до кінця майбутнього опалювального сезону 2015-16 років.

Минулого року представники українського «Нафтогазу» і російського «Газпрому» подали позови до міжнародного арбітражного суду. Українська сторона зокрема вимагає перегляду контракту від 2009 року, а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування газу, а російська – виплати боргу.

XS
SM
MD
LG