Доступність посилання

ТОП новини

Президента Чехії Мілоша Земана не буде на параді в Москві 9 травня


Мілош Земан
Мілош Земан

Президент Чехії Мілош Земан не буде присутній на параді в Москві 9 травня на честь 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною, повідомив прес-секретар чеського президента Їржі Овчачек.

За його словами, Земан вилетить до Москви увечері 8 травня і наступного дня «візьме участь у меморіальних церемоніях, вшанувавши пам’ять радянських солдатів, полеглих у роки Другої світової війни». Однак на військовому параді на Красній площі президента Чехії не буде: на цей час у нього заплановані переговори з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Раніше планувалася присутність Земана на параді.

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка висловив задоволення рішенням президента. Раніше намір Мілоша Земана поїхати в Москву і бути присутнім на параді на Красній площі викликало критику на його адресу з боку як праволіберальної парламентської опозиції, так і частини правлячої лівоцентристської коаліції. За чеськими законами, подібні поїздки глави держави, включаючи витрати на них, повинні затверджуватися кабінетом міністрів.

«Правильно, що наш президент вшанує в Росії пам’ять полеглих, але уникне участі в демонстрації російської військової потужності – в ситуації, коли ці озброєння сприяють дестабілізації України», – заявив Павел Белобрадек, лідер однієї з коаліційних партій – Християнсько-демократичної унії.

Мілош Земан – один з небагатьох високопоставлених представників країн Євросоюзу, які поїдуть на урочистості до Москви 9 травня. Земан відомий низкою проросійських висловлювань, що стосуються конфлікту на Україні. Уряд Чехії, однак, поділяє позиції Євросоюзу і НАТО з цього питання. Прага, зокрема, підтримала санкції ЄС проти Росії, запроваджені минулого року.

XS
SM
MD
LG