Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський вважає, що «Відкриту Росію» обшукують через фільм про Кадирова


Поліція біля офісу «Відкритої Росії» під час обшуку, Москва, 16 квітня 2015 року
Поліція біля офісу «Відкритої Росії» під час обшуку, Москва, 16 квітня 2015 року

Російський діяч Михайло Ходорковський назвав справжньою причиною обшуку в московському офісі заснованої ним громадської організації «Відкрита Росія» зйомки фільму про голову Чечні Рамзана Кадирова і його місце в нинішній системі влади в Росії, що його готує ця організація.

А «маячне твердження» про виготовлення плакатів до заходу опозиції 19 квітня стало лише приводом для дій влади, заявив Ходорковський. За його словами, в тому заході «Відкрита Росія» взагалі не бере участі.

Колишній голова нафтової компанії «ЮКОС» також висловив здивування з приводу того, що обшук проводять у той час, коли президент Росії Володимир Путін говорить про «корисність участі опозиції у виборах».

У січні голова Чечні Рамзан Кадиров назвав Михайла Ходорковського своїм «особистим ворогом». Так Кадиров відреагував на заклик колишнього голови «ЮКОСу» публікувати карикатури на пророка Магомета після нападу на редакцію французького тижневика Charlie Hebdo, в результаті якого загинули 12 людей.

Раніше в четвер, 16 квітня, російські правоохоронці здійснили обшук в офісі «Відкритої Росії» в Москві. На сайті організації опублікували розпорядження, на підставі якого проводили цей обшук – у документі йдеться про те, що до поліції надійшли «відомості про підготовку та виготовлення активістами «Відкритої Росії» агітаційних матеріалів, які містять заклики до екстремістської діяльності для поширення 19 квітня 2015 року на мітингу опозиції».

Російська опозиція анонсувала ходу та мітинг, які вона хотіла провести 19 квітня в центрі Москви. Мерія столиці Росії запропонувала перенести акцію на околицю, після чого організатори взагалі скасували ходу і вирішили провести поодинокі пікети, які не потребують узгодження з владою. У мерії попередили, що не допустять неузгоджених акцій у центрі Москви.

XS
SM
MD
LG