Доступність посилання

ТОП новини

Обама підтримав союзників у регіоні Перської затоки


Президент США Барак Обама (в центрі) на засіданні Ради співпраці країн Перської затоки, Вашингтон, 14 травня 2015 року
Президент США Барак Обама (в центрі) на засіданні Ради співпраці країн Перської затоки, Вашингтон, 14 травня 2015 року

Президент США Барак Обама підтвердив рішучість Вашингтона у гарантуванні безпеки союзників в зоні Перської затоки і запропонував їм розширити співпрацю в галузі протиракетної оборони, здійснення безперебійного судноплавства і захисту від кібератак з боку Ірану. Про це Обама заявив 14 травня у Вашингтоні на зустрічі з керівниками країн-членів Ради співпраці арабських держав Перської затоки.

Представники близькосхідних країн підтримали курс Білого дому на укладення ядерної угоди з Іраном.

Ці кроки, з точки зору США, покликані послабити занепокоєння Саудівської Аравії, Катару, Бахрейну, Оману, Кувейту і ОАЕ щодо наслідків можливої угоди з Тегераном про майбутнє ядерної програми Ірану.

Разом з тим Обама не відповів офіційно на пропозицію союзників про укладення повноцінного договору про оборону, який би зобов'язав США прийти їм на допомогу в разі збройного нападу Ірану. За словами Обами, у випадку, якщо держави зони Затоки стануть жертвами агресії, «США будуть готові разом з ними в терміновому порядку розглянути прийняття належних контрзаходів».

Згідно з повідомленнями американської преси, в ході переговорів Барак Обама також закликав країни регіону не починати своїх власних ядерних досліджень у відповідь на ядерну програму Ірану. Деякі з цих країн публічно заявляли, що у них має бути право володіти ядерними технологіями, які має Іран.

XS
SM
MD
LG