Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі активісти виступили проти встановлення пам’ятника жертвам подій 2 травня


Одеські активісти виступили проти встановлення пам’ятника жертвам подій 2 травня
Одеські активісти виступили проти встановлення пам’ятника жертвам подій 2 травня

В Одесі кілька десятків активістів вийшли на акцію протесту до Одеської міської ради та виступили проти ініціативи створення меморіалу загиблим 2 травня.

«Зараз ми просто хочемо ухвалити рішення про те, що була трагедія і необхідно зберегти пам’ять загиблих, незважаючи на їхні політичні переконання. Нас підтримала більшість фракцій. На нашу думку, це також може консолідувати і суспільство» , – заявив депутат Одеської міськради Олександр Казарновський, член партії «Родина», яка ініціює створення меморіалу.

Одеські волонтери, активісти «Правого сектору» та об’єднання «Свобода», які вийшли на протест, дотримуються іншої думки.

«Цим проектом проросійські сили намагаються взяти реванш та вшанувати пам’ять тих, хто тероризував місто минулої весни, хто усвідомлено ходив під російськими прапором. Але одесити тоді змогли протидіяти цьому і зараз не допустять встановлення пам’ятника сепаратистам», – наголосив один із організаторів пікету міської ради, представник «Свобода» Костянтин Василець.

Проти встановлення меморіалу також висловилися 9 з 13 громадських активістів з «Групи 2 травня», яка веде власне розслідування цих трагічних подій.

У відкритому листі до мера Одеси Геннадія Труханова вони зазначають, що майбутній меморіальний об’єкт може з’явитися лише після закінчення кримінального розслідування і всіх судових процесів.

Незважаючи на протест активістів, під час сесії більшість депутатів все ж таки підтримали цей проект рішення.

2 травня 2014 року в Одесі відбулися сутички між проросійськими і проукраїнськими активістами. Одразу в центрі міста загинули кілька людей. Після цього проукраїнські активісти прийшли на площу Куликове поле, у табір проросійських громадян. У розташованому на Куликовому полі Будинку профспілок почалася пожежа, яка призвела до загибелі людей. Загалом 2 травня постраждали більш як 200 людей, загинули 48. Розслідування цих подій триває.

XS
SM
MD
LG