Доступність посилання

ТОП новини

В ООН попереджають про становище політв’язнів у Білорусі перед виборами


Міклош Гарасті, архівне фото
Міклош Гарасті, архівне фото

В Організації Об’єднаних Націй висловили стривоженість через погіршення становища кількох політичних в’язнів у Білорусі напередодні президентських виборів, що мають відбутися в жовтні.

Спеціальний доповідач ООН про становище з правами людини в Білорусі Міклош Гарасті у зв’язку з цим повторив заклик негайно й безумовно звільнити всіх, хто ув’язнений у Білорусі за здійснення своїх громадянських і політичних прав.

«Цього року, року виборів, влада продовжила тримати критично налаштованих осіб у в’язницях і водночас значно погіршила їхнє становище замість того, щоб дати суспільству сигнал заохочення до створення атмосфери для вільних і чесних виборів», – мовиться в його заяві.

Нагадавши про масові репресії в час попередніх президентських виборів 2010 року, Гарасті назвав нинішнє становище необнадійливим.

«Закликаю владу Білорусі не тільки звільнити, а й повністю реабілітувати ув’язнених політичних супротивників», – наголосив він.

Після чергового переобрання на посаду президента Білорусі Олександра Лукашенка у грудні 2010 року були арештовані й ув’язнені сім із дев’яти кандидатів на цю посаду, а також сотні учасників протестів проти непрозорої процедури проведення виборів.

Білорусь нерідко називають «останньою диктатурою Європи».

XS
SM
MD
LG