Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко сподівається на «нормандський» тиск задля виконання мінських угод


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко заявляє, що позиція України, Німеччини і Франції чітко скоординована: вони наголошують і наполягають на повному і безумовному виконанні мінських домовленостей.

На нараді з представником України у Тристоронній контактній групі Леонідом Кучмою та учасниками від України в її робочих підгрупах із політичних, безпекових, соціально-економічних та гуманітарних питань у понеділок президент нагадав, що заплановане на вівторок, 23 червня, засідання Тристоронньої контактної групи буде кореспондуватися із зустріччю міністрів закордонних справ «нормандського формату», яка того ж дня має відбутися в Парижі.

При цьому Порошенко наголосив, що за останні декілька тижнів українська сторона переконливо довела, що неухильно дотримується всіх узятих на себе зобов’язань за мінськими угодами, повідомляє прес-служба голови держави.

Він звернув увагу, що нинішнє засідання Контактної групи буде особливим, оскільки напередодні, в понеділок 22 червня, Рада міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу вирішила продовжити дію санкцій проти Росії у зв’язку з невиконанням мінських домовленостей.

Серед інших питань, які розглядали на нараді, президент наголосив на необхідності доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. Він нагадав, що саме через неконтрольовану ділянку кордону відбувається постачання найсучаснішої російської бойової техніки, боєприпасів на окуповані території.

У вівторок, 23 червня, має відбутися зустріч у «нормандському форматі» міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції і Росії на тему врегулювання на сході України. Того ж дня в Мінську має зустрітися Тристороння контактна група щодо виконання мінських домовленостей і її робочі підгрупи.

На Заході наголошують, що мінські домовленості мають виконати всі сторони повністю, без винятків. Там звертають увагу, що в той час як Україна переважно виконує свої зобов’язання, їх постійно порушують Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Москва ж заявляє, що вимагає від Заходу тиску на Київ, щоб «змусити його виконати домовленості», а щодо себе каже, що не має ніяких зобов’язань, бо є, мовляв, не стороною тих домовленостей, а лише «гарантом».

XS
SM
MD
LG