Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк хоче повного забезпечення України власним газом за 10 років


(архівне фото)
(архівне фото)

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що через десять років Україна має повністю, на сто відсотків забезпечувати свої потреби у природному газі за рахунок газу власного видобутку.

У телепрограмі «10 хвилин із прем’єр-міністром», що виходить в ефірі кількох телеканалів, Яценюк нагадав, що протягом опалювального сезону населення споживає приблизно 21 мільярд кубометрів газу, Україна ж сама видобуває нині 19 мільярдів кубометрів: із них 12 мільярдів державна компанія «Нафтогаз України» і ще 7 мільярдів приватні компанії, що продають свій газ за ринковими цінами.

Як сказав прем’єр, Україна має збільшити власний видобуток газу, щоб зменшити залежність від Росії, і водночас перейти на ринкові ціни на нього і скоротити споживання газу, щоб зробити економіку ефективною.

Газ, якого Україні бракує, закуповується за кордоном – донедавна практично весь імпортний газ був із Росії. Після початку російської агресії Україна різко збільшила закупівлі газу в Європі за реверсною схемою, але наразі не може повністю відмовитися від російського газу.

Минулого місяця Арсеній Яценюк заявляв, що найближчим часом Україна має намір купувати у Росії не більш як 50% від необхідного країні обсягу імпортного газу.

Він також заявляв раніше, що уряд має намір затвердити баланс споживання газу всіма категоріями споживачів в Україні з граничним обсягом 40 мільярдів кубометрів на рік, за два роки фактично скоротивши споживання газу на 10 мільярдів кубометрів.

XS
SM
MD
LG