Доступність посилання

ТОП новини

Речниця Кучми: засідання контактної групи в Мінську планується 7 липня


Леонід Кучма та Гайді Тальявіні після переговорів в Мінську, архівне фото
Леонід Кучма та Гайді Тальявіні після переговорів в Мінську, архівне фото

Засідання тристоронньої контактної групи в Мінську планується 7 липня. Про це на сторінці у Facebook повідомила речниця представника України Леоніда Кучми у контактній групі Дарія Оліфер.

За її словами, одне з ключових питань для обговорення на цій зустрічі – безпека.

«До цього дня планується до підписання документ про взаємний відвід з лінії зіткнення важких видів озброєнь калібром менше 100 міліметрів – танків і мінометів», – додала вона.

Сепаратисти на своїх сайтах повідомляють про проведення зустрічі чотирьох підгруп контактної групи 7 липня в Мінську. За словами одного лідерів угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, на засіданні підгрупи з питань безпеки будуть обговорювати угоду про відвід озброєнь калібром до 100-міліметрів і демілітаризацію Широкина. Крім того, він заявляє, що учасники контактної групи з політичних питань на наступній зустрічі обговорять питання особливого статусу Донбасу, проте підтвердження цієї інформації від інших учасників переговорів немає.

25 червня Пушилін заявляв, що нова угода про відведення від лінії зіткнення на Донбасі озброєнь калібром до 100-міліметрів може бути підписана вже цього тижня.

Одним із пунктів останнього раунду переговорів тристоронньої контактної групи у Мінську 23 червня було: «Закликати сторони повністю дотримуватися вимоги відведення важких озброєнь і домовитися також про відведення танків і озброєнь калібру меншого за 100 міліметрів, яке мало б бути здійснене протягом наступних кількох тижнів».

Мінські угоди передбачають припинення вогню на Донбасі, також відведення важкого озброєння від лінії розмежування. Українська сторона стверджує, що бойовики важку зброю повністю не відвели, сепаратисти кажуть, що то Збройні сили України порушують режим тиші. Представники ОБСЄ зауважують, що обидві сторони конфлікту частково порушують умову відведення важких озброєнь.

XS
SM
MD
LG