Доступність посилання

ТОП новини

Україна обходиться без російського газу – Коболєв


Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»
Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»

Голова правління української компанії «Нафтогаз» Андрій Коболєв заявляє, що Україна наразі обходиться без російського газу.

«Досить спокійно зараз (обходимося без російського газу – ред.). Так само, як і минулого літа. Все нормально, транзит іде, споживачам газ надходить. Все окей. Фраза «Україна перекрила вентиль» звучить красиво, але це просто технічна дія у відповідь на небажання «Газпрому» пристати на нові контрактні умови, які ми за допомогою Єврокомісії хотіли узгодити у Відні. Якщо їх нема, то ми не будемо закуповувати газ по вартості, яка не є ринковою», – заявив Коболєв у п’ятницю, 5 липня, в інтерв’ю «5-го каналу».

За словами Андрія Коболєва, Україна хоче, щоб постачання Росією окупованим регіонам Донбасу газу розслідувалося на міжнародному рівні.

«Газпром» заявляє, що постачає туди газ. Ми цього підтвердити не можемо, бо немає можливості перевірити вузли обліку газу, оскільки там тривають бойові дії», – наголосив Коболєв.

30 червня «Нафтогаз України» повідомив, що з 1 липня зупиняє закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання. Ця заявив пролунала після того, як у столиці Австрії Відні відбувся черговий раунд переговорів про постачання газу між Україною, Євросоюзом та Росією – сторони не досягли порозуміння.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що російська сторона продовжить постачати газ на території Донбасу, підконтрольні сепаратистам.

Після завершення 31 березня чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії ведуть переговори про умови продовження постачання газу. Ці поставки важливі для наповнення підземних сховищ газу, розташованих на заході України. Саме ці сховища гарантують стабільність постачання палива європейським споживачам у зимовий період.

XS
SM
MD
LG