Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Сребрениці проведуть церемонії в пам'ять про тисячі вбитих мусульман


Меморіальний центр
Меморіальний центр

Десятки тисяч людей зберуться сьогодні в Сребрениці, місті на сході Боснії, щоб вшанувати пам'ять близько восьми тисяч мусульман, в основному чоловіків і хлопчиків, убитих збройними загонами боснійських сербів 20 років тому. Серед учасників очікуються глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Моґеріні, прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, королева Йорданії Нур, колишній президент США Білл Клінтон та інші іноземні дипломати та офіційні особи.

Церемонія буде включати в себе похорон останніх 136 жертв, ідентифікованих за допомогою аналізу ДНК, який допоміг підтвердити останки майже 7000 загиблих.

11 липня 1995, наприкінці трирічної війни в Боснії, сербські війська взяли під свій контроль мусульманський анклав, витіснивши голландських миротворців ООН, які захищали його. Тисячі мусульманнамагалися втекти через ліс, але сербські військові переслідували їх і вбивали.

Сербські солдати відокремили близько 2000 чоловіків, які залишилися на базі голландських військ від жінок і дітей, а потім стратили і кинули в братські могили.

Кілька днів тому, 8 липня, Росія використала своє право вето в Раді Безпеки ООН, щоб заблокувати проект резолюції про визнання трагедії у Сребрениці геноцидом.

XS
SM
MD
LG