Доступність посилання

ТОП новини

Кримськотатарським активістам забороняють виїжджати з Криму – Смедляєв


Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв

Управління Слідчого комітету Росії в Криму заборонило виїзд із півострова на період проведення Всесвітнього конгресу кримських татар в Анкарі голові ЦВК Курултаю кримських татар Заїру Смедляєву і першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, повідомив Смедляєв проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Він не виключив, що заборона стосуватиметься також і заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

За словами Смедляєва, 28 липня в кримському управлінні Слідкому Росії йому і Джелялу вручили повістки про виклик на допит як свідків у справі протестів 26 лютого минулого року.

«Для того, щоб ми не змогли виїхати в Анкару, для участі у роботі Всесвітнього Конгресу кримських татар нас запрошують на допит. Ільмі Умерова на завтра, мене і Нарімана Джеляла на 1 серпня», – написав Смедляєв на своїй сторінці у Facebook.

У коментарі «Крим. Реалії» глава ЦВК Курултаю кримських татар повідомив, що слідчі заявили про те, що мають право «обмежувати мобільність свідків з особливо важливих справ». «При спробі перетину пункту пропуску ми будемо затримані», – заявив Смедляєв.

У прес-службі Меджлісу кримськотатарського народу також повідомляють про виклик на допит 1 серпня Джеляла і Смедляєва. «У Меджлісі розглядають це як перешкоджання виїзду в Анкару для участі в роботі II Всесвітнього Конгресу кримських татар, який відбудеться 1-2 серпня 2015 року», – йдеться в повідомленні.

Офіційних коментарів від кримського управління російського Слідкому немає.

За словами Смедляєва, активісти записали відеозвернення до конгресу, що відбуватиметься в Анкарі на початку серпня. Він додав, що подібний розвиток подій кримські учасники конгресу прогнозували ще напередодні виклику на допит, також не виключали можливість арешту, тому заздалегідь записали і відправили відеозвернення до учасників конгресу.

Російська влада Криму неодноразово висловлювала побоювання з приводу проведення другого Всесвітнього конгресу кримських татар, який пройде в Анкарі (Туреччина) на початку серпня.

XS
SM
MD
LG