Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Сенцова-Кольченка»: адвокат переказав зізнання свідка про тортури


Адвокат Олександр Попков
Адвокат Олександр Попков

Геннадій Афанасьєв, основний свідок звинувачення проти українських громадян Олега Сенцова та Олександра Кольченка, розповів про тортури, яких він зазнав у кримському управлінні російського ФСБ у рамках розслідування справи так званих «кримських терористів». Слова Афанасьєва у середу, 5 серпня, передав адвокат Олександр Попков, який відвідав його в СІЗО-4 російського Ростова-на-Дону, де слухається справа Сенцова-Кольченка.

За словами адвоката, Афанасьєва затримали люди у масках 9 травня, коли він йшов на парад. Невідомі вдарили його кілька разів, заштовхали у машину і довго возили по місту. Викрадачі вимагали від Афанасьєва дати свідчення проти Олега Сенцова та інших людей.

Потім Афанасьєва у наручниках і з мішком на голові привезли додому, кинули на підлогу і нібито почали проводити обшук, під час якого було вилучено дорогу фотоапаратуру, яка зникла.

Потім, як розповів адвокат зі слів Афанасьєва, затриманого привезли в управління ФСБ у Сімферополі, до слідчого Бурдіна, який запропонував йому «по доброму» визнати провину у двох епізодах – підрив пам’ятника Леніну і меморіалу «Вічний вогонь».

Коли Афанасьєв заявив, що не має до цього відношення і не розуміє про йдеться, його відвели на другий поверх в управлінні ФСБ і почали бити й катувати. Били у присутності слідчого Бурдіна та оперативників. За словами адвоката Попкова, на тілі Афанасьва залишилися побої на грудях і животі, відомості про які, однак, не були занесені в протоколи.

За словами Попкова, після заяв Афанасьєва, який під час суду над Сенцовим і Кольченком відмовився від своїх попередніх свідчень і заявив про примус з боку слідства, йому погрожували, обіцяючи направити відбувати термін покарання у колонію з важкими умовами проживання: «До нього у слідчий ізолятор приїхав співробітник ФСБ Олександр з Москви. Він сказав: «Ти повинен підтвердити свої свідчення і все буде нормально». Йому спочатку обіцяли 5-7 років, він вийде по УДЗ або буде помилуваний через кілька років. «Якщо відмовишся, – поїдеш на Північний полюс до білих ведмедів. Тобі відступати нікуди».

Афанасьєв, за словами адвоката, готовий понести відповідальність за свої хуліганські дії, проте категорично відкидає звинувачення у тероризмі. Днем раніше Афанасьєва відвідали у ростовському СІЗО члени Громадської наглядової комісії регіону. Засуджений передав правозахисникам заяву про погрози і тортури, яких він зазнав.

XS
SM
MD
LG