Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: Янукович не прийде на допит у ГПУ


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Колишній президент України Віктор Янукович не прийде на допит до Генеральної прокуратури України, повідомив його адвокат Віталій Сердюк.

«Він не зможе бути через погрози його життю і здоров’ю», – сказав він в ефірі «Громадського ТБ».

Адвокат також вкотре заявив про готовність Януковича давати свідчення через відеоконференцію.

Захисник повідомив про оскарження рішення Генпрокуратури про заочне розслідування проти Януковича. «Таке рішення могло бути винесене, якби Янукович перебував у міжнародному розшуку. Розшук був зупинений, не було підстав для винесення таких рішень. У разі відмови нашої апеляції ми звернемося до Європейського суду з прав людини», – додав адвокат.

6 серпня ГПУ в офіційній пресі опублікувала повістку Януковичеві, де йшлося про те, що його викликають на допит 11 серпня.

Як повідомили в Генпрокуратурі, проти колишнього президента України загалом порушено п’ять кримінальних проваджень: щодо «Межигір’я», Сухолуччя, злочинів на Майдані, злочинної організації, «Укртелекому». Справою, за якою Януковича оголосили у міжнародний розшук, є справа щодо «Укртелекому».

27 липня Печерський районний суд Києва дозволив проведення Генпрокуратурою заочного розслідування проти Януковича.

Наступного дня його адвокати заявили, що їхній клієнт готовий давати свідчення українським слідчим і судовим органам у режимі відеоконференції. У Генпрокуратурі України цю заяву назвали піаром.

У лютому 2014 року тодішній президент Віктор Янукович й інші високопосадовці втекли з України після масових розстрілів людей на майдані Незалежності в Києві. 12 січня цього року його оголосили у міжнародний розшук. За останніми даними, він перебуває на території Росії.

Наприкінці липня Інтерпол зняв інформацію про міжнародний розшук Януковича зі свого сайту – як заявили його британські адвокати, після того, як вони оскаржили рішення про розшук. Українські правоохоронці наголошують, що інформація з сайту Інтерполу знята тимчасово, для додаткової перевірки, і це не означає зупинення самого розшуку Януковича.

XS
SM
MD
LG